ANALIZA, IMALI SU NOVE, NAJMODERNIJE BORBENE AVIONE, A NISU IH KORISTILI: Zašto su Izraelci napad u Siriji izvršili samo sa F-16?!

ANALIZA, IMALI SU NOVE, NAJMODERNIJE BORBENE AVIONE, A NISU IH KORISTILI: Zašto su Izraelci napad u Siriji izvršili samo sa F-16?!

Foto: Printscreen Youtube


Pre četiri dana sirijska PVO oborila je izraelski brobeni avion F-16 Sufa, koji je pao na teritoriju Izraela, a dva pilota su se uprkos oprečnim informacijama katapultirala, pre nego što se avion srušio.

Naime, u subotu rano ujutro osam izraelskih F-16 napalo je iransku bazu u Siriji iz koje je prema Izraelu lansiran dron kog je oborio izraelski borbeni helikopter AH-64 Apač.Međutim prilikon napada Izraelci su se suočili sa jajom PVO, zbog koje je izraelsko vazduhoplovstvo , posle 35 godina po prvi put izgubilo borbeni avion tokom vojne operacije, piše Barabara Opall-Rome za Defense News.

Foto: Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

I dok izraelska istraga okolnosti koje su dovele do obaranja F-16 i dalje traje, mnogi vojni stručnjaci i analitičari u Izraelu pitaju se zašto izraelsko vazduhoplovstvo u napadu nisu koristili, novi, skupi, moderni višenamenski borbeni avion pete generacije, F-35I ” Adir”.

Vazduhoplovstvo Izraela su još u decembru prošle godine objavili da je prvih 9 F-35I , od 50 koliko su ih ukupno naručili od proizvođača Lockheed Martina, ušlo u operativnu upotrebu. Reč je o borbenom avionu stealth karakteristika koji bi trebao znatno uspešnije izegavati neprijateljske PVO sisteme, ali i borbene avione, što bi posledično trebalo smanjiti rizik od gubitka aviona. Amerikanci su njegov razvoj i dosadašnju proizvodnju utrošili više od 400 milijardi dolara, a izvoze ga u više od deset država sveta. Kao i Japanci, Izraelci su zatražili posebnu verziju F-35A , nazvanu F-35I “Adir”, u kojoj će biti veći broj izraelskih sistema, od avionike do naoružanja.

Za prvih 19 F-35I Izrael će platiti 125 miliona dolara po zrakoplovu, za drugih 14 – 112 miliona dolara, a za preostalih 17 bi cena trebala pasti na 90 miliona dolara po avionu. To znači da će Izraelci ukupno izdvojiti 5.470.000.000 dolara za 50 aviona, a oko se odluče na kupovinu dodatnih 25, o čemu se špekuliše, cena će potencijalno dogurati do gotovo 8 milijardi dolara.

Dosad dostavljenih devet borbenih aviona navodno konstantno lete pored svoje baze Nevatim u južnom Izraelu, ali ipak nisu bili deo eskadrile od osam aviona koji su napali iransku bazu u Siriji. Nisu učestvovali ni u osvetničkim udarima na 12 odvojenih lokacija u Siriji koje je Izrael sproveo nakon obaranja F-16 Sufe.

Foto: Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Razlozi za nekorištenje F-35I su višestruki, smatraju vojni analitičari. Za početak, možda je reč o naprosto preskupim resursima da bi se riskirali za ovakve operacije. Još verovatnija opcija je da Vazdušne snage Izraela smatraju da njihovi piloti nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima aviona pete generacije.

U neformalnom razgovoru bivši izraelski oficiri iz vazdušnih snaga naveli su spektar razloga zbog kojih F-35I nije korišten u borbenim operacijama. Prvi je već spomenuto neiskustvo izraelskih pilota s F-35, drugi je činjenica da izraelsko naoružanje i dalje nije integrisano u avion, a treći je potreba da se ovako vredni i skupi avioni koriste samo za strateški najznačajnije misije protiv znatno sofisticiranih neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane.

Ali, čini se da su se Vazdušne snage Izraela ovaj put preračunale. Naime, nisu predvideli opasnost koja im preti od sirijskih PVO sistema, pa su osim gubitka borbenog aviona izgubili i deo aure nepobedivosti koja ih je krasila dugi niz godina.

– Bili su sigurni da F-16I može bez problema preživeti u tom okruženju, kao i mnogo puta ranije – rekao je penzionisani general Vazdušnih snaga Izraela za Defense News. Jedan drugi oficir je napomenuo da nemogućnost integrisanja projektila u unutrašnja odeljenja aviona što znači da bi izgubili stealth, što negira glavnu stratešku i operativnu prednost novih aviona. Iako Izraelci nisu otkrili kojim su oružjem napadnute baze u Siriji, navodno se radi o preciznim bombama koje koriste izraelski autonomni SPICE sistem navođenja.

Neki čak špekulišu i da su Amerikanci Izraelu zabranili korištenje F-35I  u borbenim operacijama na određeni period iz straha da bi se ruski ili iranski agenti u Siriji mogli dočepati poverljivih informacija o programu čiji razvoj u nekim aspektima i dalje traje. Ali, bivši američki ambasador SAD-a u Izraelu za  Defense News je rekao da bi to bio opasni presedan, budući da su dostavljeni avioni u celini vlasništvo Izraela koji ih može koristiti prema svojim potrebama.

Jedini sagovornik Defense Newsa koji je pristao da se otkrije njegovo ime, penzionisani general Vazdušnih snaga Izraela Abraham Assael, smatra da naprosto nije bilo potrebe za korištenjem F-35I.

– Da su u Vazdušnim snagama smatrali da su ciljevi strateški toliko važni, razmatrali bi korištenje F-35I. Ali, ciljevi nisu bili toliko važni. Stoga zašto rizikovati F-35 u tako ranoj fazi njihove operativne sposobnosti?

NE PROPUSTITE:

RATNI BUBNJEVI NA BLISKOM ISTOKU: Sirijci oborili izraelski F-16, Izraelci iranski dron, ostaci PVO raketa padali po Libanu

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar