ANGELA MERKEL OSTAJE KRALJICA EVROPE: Nemački industrijalci tvrde da je najbolji vodoinstalater na svetu

ANGELA MERKEL OSTAJE KRALJICA EVROPE: Nemački industrijalci tvrde da je najbolji vodoinstalater na svetu

Foto:Beta/AP


Iako joj već neki pišu političke nekrologe, još je prerano, da bi nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja među evropskim liderima ima najduži staž, jer je na vlasti još od 2005, odpisali. U novoj 2018. po svemu sudeći vratiće se sa novom vladom, koja će se truditi, da zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom nastavi evropske integracije. Grljenje harizmatičnog i mladog francuskog predsednika je najbolja strategija za preživljavanje nemačke kancelarke, piše Pol Tejlor na sajtu Politiko.

” Makron možže da bude vizionar, ali Angela Merkel je najbolji vodoinstalater na svetu, kaže jedan od nemačkih industrijalaca. Prema njegovim rečima partnerstvo sa francuskim predsednikom, nemačkoj kancelarki kao nekadašnjoj istočnonemačkoj kvantnoj hemičarki daje novu moć da vlada.

Nemci još uvek veruju načinu vladanja Angele Merkel, sa kojim je zaradila nadimak ” mutti”. Uprkos nezadovoljstvu, zato što je 2015 otvorila vrata za 1 milion izbeglica, Nemcima se ne žuri, da je pošalju u penziju i zamene je sa jednim od nešto nad 30 godina starijim naslednikom, koji bi državu pomerio oštro udesno.

Nemci cene stabilnost. Konard Adenauer je kancelar bio 14 godina, Helmut Kol 16. Angela Merkel koja ima 63, može rekord svog prethodnika da prestigne ako sa socijalnim demokratama (SPD) uspe da sastavi novu veliku koaliciju, ili će sa njihovom podrškom sastaviti manjinsku vladu. Predsednik SPD Martin Šulc je oživljavanje Evropske unije opredelio kao glavni zadatak, kao nekadašnji predsednik evropskog parlamenta je članovima svoje stranke naredio da su ” Sjedinjene države Evrope” cilj nove koalicije sa konzervativcima Angele Merkel.

Ova Šulcova poruka je bila u skladu sa željaa nemačke političke i poslovne elite, koja želi stabilnu vladu sa širokom podrškom, reformističkog francuskog predsednika vide kao priliku koja ne sme da se propusti.

Angela merkel je izrazila nadu da ima u Francuskoj partnera, sa kojim može da srađuje u jačanju evro zone i uspostavljanju zajedničke evropske odbrane, reformi evropske migracione i azilantske politike.

NE PROPUSTITE:

MUKAMA ANGELE MERKEL NEMA KRAJA: Polovina birača želi njenu ostavku i da ode s vlasti pre isteka četvrtog mandata

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Kancelarka u nokdaunu

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar