ARGUMENT ZA IMPIČMENT: Trampov poziv Ukrajini “kvari” američku politiku

ARGUMENT ZA IMPIČMENT: Trampov poziv Ukrajini “kvari” američku politiku

EPA-EFE/MARK LYONS


Američki predsednik Donald Tramp priznao je da je razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim o bivšem potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu, piše The New York Times.

Američke demokrate su pojačale zahteve za istragom da li je Tramp nelegalno vršio pritisak na stranog lidera da istraži političkog protivnika.

Tramp je potvrdio da je Bajden ušao tokom diskusije i da je optužio bivšeg potpredsednika za korupciju u vezi sa poslovnim aktivnostima njegovog sina Huntera u toj bivšoj Sovjetskoj republici.

EPA-EFE/JUSTIN LANE

EPA-EFE/JUSTIN LANE

“Razgovor koji sam vodio bio je u velikoj meri čestitajući. Uglavnom se svodio na korupciju, čitavu korupciju koja se dešava i uglavnom na činjenicu da ne želimo da naši ljudi poput potpredsednika Bajdena i njegovog sina doprinose korupciji u Ukrajini”, rekao je Tramp pre odlaska na put u Teksas i Ohio.

On nije direktno potvrdio da je vršio pritisak na gospodina Zelenskog zbog istrage.

The Wall Street Journal je objavio da je Tramp čak osam puta tokom razgovora 25. jula urgirao kod Zelenskog da radi sa predsednikovim advokatom Rudolfom V. Đulijanijem na istrazi gospodina Bajdena i njegovog sina.

AP Photo/Efrem Lukatsky

AP Photo/Efrem Lukatsky

Iako navodno nije bilo nikakvih naznaka da je Tramp tokom razgovora spomenuo novac, američka bezbednosna pomoć Ukrajini kasnila je ovog leta, što je pojačalo zabrinutost da bi Tramp mogao da tako manipuliše spoljnom politikom kako bi podstakao vlastite izglede na predsedničkim izborima.

Predsednik je konačno pristao da novac pusti ovog meseca nakon što se pred Kongresom suočio sa pritiscima.

Ova otkrića su povećala pritisak na demokrate da pokušaju opoziv Trampa nakon višemesečne istrage o drugim pitanjima i nakon otpora predsednice Nensi Pelosi da preduzme bilo kakve napore.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar