Svet
16.12.2019. 13:46
Tanjug

ASAD OPTUŽIO SJEDINJENJE DRŽAVE: Kradete našu naftu i prodajete je Turskoj

w_54437607.jpg
Izvor: EPA / SANA

Sirijski predsednik Bašar al Asad optužio američkog predsednika i SAD da prodaju naftu koju su ukrali iz Sirije.

Tramp je, podsetimo, pre nekoliko meseci doneo odluku da se američke trupe povuku iz Siriji, što je i učinjeno, ali je takođe saopštio da će deo trupa SAD ostati na tom području kako bi se osigurala naftna postrojenja.

Asad je u intervjuu za kinesku televiziju Feniks na pitanje šta se dešava sa naftom proizvedenom u postrojenjima istočno od Eufrata, rekao "da je Amerika sada ta koja krade naftu i prodaje je Turskoj".

On je primetio da su pre Amerikanaca izvore nafte koristili Džabhat al-Nusra a kasnije i Islamska država, objavila je agencija SANA.

"Turski režim direktno učestvuje u prodaji nafte, prethodno sa Al-Nusrom, kasnije sa ID, a danas sa Amerikancima", rekao je Asad.

Shutterstock Shutterstock

Krajem oktobra američki predsednik Donald Tramp objavio je planove o povlačenju američke vojske sa severa Sirije gde je Turska izvodila operaciju. Vašington je ipak dodao da će zadržati kontrolu nad naftnim poljima na severoistoku Sirije, navodi Tass.

Povezane vesti - OŠTRE OPTUŽBE Moskva: SAD krijumčare sirijsku naftu u druge zemlje

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da Vašington krijumčari sirijsku naftu drugim zemljama i da su ti konvoji pod zaštitom američkih privatnih vojnih kompanija i specijalnih jedinica.

Sa druge strane, američki izaslanik za Siriju Džejms Džefri naglasava da je prisustvo SAD u regionu legalno i da Vašington želi da osigura da naftna polja na severoistoku Sirije ne dospe u ruke terorista. On je u novembru rekao da po sirijskom ustavu, nafta pripada sirijskom narodu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve