Svet
06.04.2022. 14:10
R. E. / dpa

Rat u Ukrajini

Aukcije za Ukrajinu: Poznate ličnosti ponudile svoje stvari

Kličko
Izvor: PAP / Rafal Guz

U Nemačkoj su aukcije jedan od načina za prikupljanje pomoći Ukrajincima - tako su bokserske rukavice nekadašnjeg svetskog šampiona Vladimira Klička prodate za 4.545 evra, saopštila je predstavnica organizacije Junajted čeriti.

Svoje rukavice je ponudio i Kličkov brat, gradonačelnik Kijeva i takođe bivši bokser Vitalij Kličko, a nadmetanje traje do 18. aprila.

Boks
Izvor: Shutterstock

Na aukcijama su takođe predmeti drugih poznatih ličnosti - neke su ponudile one same, a ostale ljudi koji su ih ranije kupili, kao u slučaju potpisanih rukavica Vladimira Klička, objasnila je predstavnica aukcijske platforme, prenosi dpa.

Donatori mogu da odluče kome ide novac.

Olimpijska šampionka u biatlonu Deniz Herman je, na primer, na prodaju ponudila svoju jaknu, a novac je za udruženje "Atletičari za Ukrajinu".

Jan Ulrih je motocikl sa Tur de Fransa 1998. dao organizaciji Srce za decu koja će novac da uplati ukrajinskoj deci. U utorak je dostigao petocifreni iznos.

Isto važi i za originalnu olimpijsku srebrnu medalju biciklističke zvezde Tonija Martina. Prihod od ove aukcije će, prema saopštenju, ići u program pomoći za Ukrajinu televizije RTL.

Organizatori se osim predmeta poznatih sportista nadaju i drugim donacijama. Golub mira za Ukrajinu, koji su potpisali kancelar Olaf Šolc i više od 90 poslanika nemačkog parlamenta, dostigao je oko devet dana pre kraja aukcije vrednost od 5.000 evra.

Akciju potpisivanja na drvenom golubu mira pokrenuo je umetnik Mika Špringvald (Springwald), a prihod ide Udruženju Karitas Osnabrik (Caritasverband Osnabrück), koje pomaže izbeglicama u Poljskoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makron za nove sankcije Rusiji
Emanuel Makron

Rat u Ukrajini

04.04.2022. 11:47

Makron za nove sankcije Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron založio se da Evropska unija uvede dodatne sankcije Rusiji nakon otkrića tela civilnih žrtava u regionu Kijeva.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve