Svet
14.11.2021. 19:05
Tanjug

Oštre mere

Austrija rešila: Nevakcinisani "pod ključ", uključujući i decu

Austrija
Izvor: Shutterstock

Austrijska vlada donela je, zbog dramatične epidemiološke situacije, odluku o uvođenju oštrijih restriktivnih mera za nevakcinisane osobe koja predviđa ograničeno kreatnje, a obuhvatiće i decu stariju od 12 godina.

Nova mera, koja je dogovorena na virtuelnom sastanku sa guvernerima pokrajina stupa na snagu od ponoći, saopštio je kancelar Aleksander Šalenberg.

Prema odluci vlade, svi građani koji se nisu vakcinisali protiv korona virusa naći će se u strogom "lokdaunu".

Tako oni koji nemaju važeći sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu-19 ne stariju od 180 dana, neće više moći da idu u sve prodavnice.

Uvođenjem "2G" pravila nevakcinisanima je već bio onemogućen ulazak u ugostiteljske, turističke, zabavne i sportske objekte, ali i kod frizera, u salon lepote i slično.

Od sada oni će moći da idu samo još u kupovinu potrepština za svakodnevnu upotrebu, kao što su namirnice i artikli za higijenu.

Svi nevakcinisani moći će da napuste svoju kuću još samo radi odlaska na radno mesto, u kupovinu dnevnih potrepština, za posetu lekaru, odlaska u apoteku, radi telesnog i psihičkog oporavka, odnosno šetnja, kao i pružanje pomoći drugima.

Time su potpuno onemogućeni da idu u restorane, barove, diskoteke, ali i na koncerte ili u bioskop, što je i dalje moguće samo vakcinisanima i izlečenima.

Pored toga, nevakcinisani imaju pravo da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva.

Anketa

Nevakcinisani mogu, kako je navedeno, da izlaze iz kuće i radi posete crkvi, ali i odlaska u školu ili na fakultet.

Nova mera važi za sve nevakcinisane građane starije od 12 godina, tako da pogađa i decu koja su u dobu za vakcinaciju, a to još nisu učinila.

Lica koja su primila samo jednu dozu vakcine do druge, moraće da se redovno testiraju kako bi bila isključena iz ovih mera.

Pored toga, nova mera predviđa i proširenje obaveze nošenja maski za sve građane u zatvorenim prostorima.

Kancelar Šalenberg rekao je na konferenciji za štampu da su novi soj delta plus i niska stopa nevakcinisanih uzroci loše epidemiološke situacije.

Ukazao je da je incidencija kod nevakcinisanih 1.700, a kod vakcinisanih više do 300, što pokazuje da je potrebno zaključavanje nevakcinisanih.

Prema njegovim rečima, rizik da se zaraže nevakcinisani je 70 odsto.

Zbog toga je, kaže odlučeno da se ubrza primena ranijeg plana od pet nivoa, primenom poslednjeg nivoa.

Takođe je pozvao građane na primanje treće doze vakcine, jer se to, kaže, pokazalo uspešnim u drugim zemljama.

Mikštajn je rekao da će biti pojačane mere kontrole, i da će policija prilikom svakog delovanja kontrolisati lokdaun za nevakcinisane.

Policija će vršiti kontrolu u svim objektima u kojima je zabranjen pristup nevakcinisanima, ali i prilikom saobraćajne kontrole.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer naglasio je da je zaključavanje naređenje države koje mora da se poštuje.

Kazao je da je već ranije dao u nalog pripremu plana za kontrolu.

"Od sutra svaki građanin koji je u Austriji mora biti svestan da može da bude kontrilisan od policije. Kontrolisaćemo „2G“status. Po opštini imaćemo dodatne dve patrole koje će se baviti tim posebnim kontrolama“, objasnio je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Austrija u problemu: Popunjenost intenzivne nege prešla 20 odsto
Austrija koronavirus

Korona ne posustaje

09.11.2021. 14:32

Austrija u problemu: Popunjenost intenzivne nege prešla 20 odsto

Visoki dnevni broj novozaraženih u Austriji "puni" jedinice intenzivne nege bolnica širom zemlje, a aktuelno popunjenost kapaciteta je prešla čak 20 odsto.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve