Svet
08.03.2023. 11:45
Beta-AP

Izveštaj UN

Nekim ženama danas cveće, a drugim... ropstvo u kući

Diskriminacija, rodna ravnopravnost, žene
Izvor: Shutterstock

Talibanske vlasti u Avganistanu priznaju ženama najmanje prava u svetu, ocenile su u sredu Ujedinjene nacije.

Misija UN je u saopštenju objavljenom na Međunarodni dan žena, 8. mart navela da je nova vlast u Avganistanu gotovo "jedinstvena u usredsređenosti da nametne pravila koja većinu žena i devojaka ostavljaju zarobljenim u kući".

Uprkos obećanjima talibana da će biti umereniji nego za vreme njihove prethodne vladavine (1996-2001), ipak su nametnuli oštre mere od ponovnog preuzimanja vlasti u avgustu 2021. 

Talibani su zabranili ženama učešće u javnom životu, a devojčicama školovanje posle šestog razreda, sprovodili su javna pogubljenja posle presuda njihovih sudova i obračunavali se sa pripadnicima manjinskih zajednica.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica misije u Avganistanu Roza Otunbajeva izjavila je da Avganistan pod talibanima "ostaje najrepresivnija država na svetu kada su u pitanju ženska prava".

"Uznemiravajuće je bilo sveočiti njihovim metodičnim, namernim i sistematskimnaporima da izbace avganistanske žene i devojke iz javne sfere",rekla je ona.

Ograničenja kojima država ograničava žene, posebno zabrana obrazovanja i rada žena u nevladinim organizacijama, izazvala su žestoku međunarodnu osudu ali talibani nisu pokazali znake da će povući mere.

"Zatvaranje gotovo polovine stanovnika države u kuće je čin nacionalnog samopovređivanja. To će osuditi ne samo žene i devojke već i sve Avganistance na siromaštvo. To će dodatno izolovanti Avganistan od svojih građana i ostatka sveta", rekla je Otunbajeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve