Svet
10.11.2022. 13:23
Beta

Avganistan

Da li je moguće?! Ženama sad zabranjeno da idu u park i teretanu!

muslimanka
Izvor: Shutterstock

Talibani koji vladaju Avganistanom su novom uredbom zabranili ženama da koriste teretane i idu u parkove, saopštilo je Ministarstvo vrline i poroka.

Talibani su posle preuzimanja vlasti u avgustu 2021. godine zabranili devojčicama da pohađaju srednje i više škole, ograničili sektore u kojima žene mogu da rade i propisali da moraju biti pokrivene od glave do pete kada su van svoje kuće.

Portparol Ministarstva vrline i poroka rekao je da je zabrana uvedena zato što su žene ignorisale naredbe o rodnoj segregaciji i da nisu nosile obavezni hidžab.

Iz Ministarstva je saopšteno da su "dali sve od sebe" u proteklih 15 meseci da izbegne zatvaranje parkova i teretana za žene, određujući odvojene dane u nedelji za odlazak muškaraca i žena na ta mesta.

"Ali, nažalost, naređenja nisu poštovana i pravila su prekršena, pa smo morali da zatvorimo parkove i teretane za žene. U većini slučajeva viđali smo i muškarce i žene zajedno u parkovima i, nažalost, bez hidžaba", rekao je portparol.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Devojčicama je mesto u školi, talibani treba da im dozvole da se vrate"
1

Ujedinjene nacije

18.09.2022. 13:15

"Devojčicama je mesto u školi, talibani treba da im dozvole da se vrate"

Ujedinjene nacije ponovo su pozvale talibanskke vlasti u Avganistanu da preduzmu "hitne mere" i ponovo otvore srednje škole za devojčice, ocenjujući da je "sramno" što su zatvorene već godinu dana i da tako nešto ne postoji u svetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve