Svet
24.06.2022. 11:26
Beta / AP

Do sada 1.150 žrtava

Avganistan: Raste broj poginulih u zemljotresu

Afghanistan Earthquake
Izvor: Beta / AP / Ebrahim Noroozi

Broj poginulih u Avganistanu nastavio je da raste i nekoliko dana nakon što je razoran zemljotres potresao udaljenu oblast na granici sa Pakistanom, reč je o najmanje 1.150 žrtava, objavili su državni mediji.

Zemljotres magnitude 6,1, koji se desio 22. juna, ostavio je hiljade ljudi bez kuća i stanova i uslova za život. Državni mediji izvestili su da je blizu 3.000 kuća potpuno uništeno ili teško oštećeno

Direktor državne novinske agencije Bakhtar izjavio je da je broj poginulih porastao na 1.150. Prethodni izvještaji navodili su 1.000 mrtvih.

Najmanje 1.600 osoba je povređeno. Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova procenila je da je poginulo 770 osoba.

Čini se da su stanovnici najteže pogođenog okruga uglavnom sami pokušavaju da prežive nakon zemljotresa, dok se vlada predvođena talibanima i međunarodna humanitarna zajednica bore se da dovedu pomoć.

Humanitarne organizacije Crveni krst i Crveni polumesec i Svetski program za hranu poslale su hranu, šatore i vreće za spavanje najugroženijim porodicama u provinciji Paktika, epicentru zemljotresa i susednoj provinciji Khost.

Nemačka, Norveška i nekoliko drugih zemalja najavile su da će poslati pomoć, ali su istakle da će raditi samo preko agencija UN i da neće komunicirati sa talibanskom vladom, koju još nijedna vlada zvanično nije priznala.

Indija koja zvanično nije prisutna u Kabulu nakon što je evakuisala svoje diplomatsko osoblje uoči povlačenja SAD iz Avganistana prošle godine, ipak je poslala 27 tona pomoći u dva paketa koji sadrže vreće za spavanje i ćebad, saopšteno je danas.

"Kao i uvek, Indija je solidarna sa narodom Avganistana, sa kojim delimo vekovne veze, i ostaje čvrsto posvećena pružanju hitne pomoći avganistanskom narodu", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani u borbi protiv opijuma i heroina
Talibani, polje maka

Avganistan

02.06.2022. 15:12

Talibani u borbi protiv opijuma i heroina

Talibanske vlasti Avganistana počele su intenzivnu kampanju za prekid uzgoja maka u toj zemlji, kako bi sprečile proizvodnju opijuma i heroina.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
03.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve