Svet
25.12.2022. 16:45
Beta

Avganistan

Tri humanitarne organizacije prekinule rad zbog zabrane rada ženama

1
Izvor: Shutterstock

Tri velike međunarodne humanitarne organizacije obustavile su rad u Avganistanu nakon odluke talibana da zabrane ženama da rade u nevladinim organizacijama.

"Spasimo decu" (Save the Children), Norveški savet za izbeglice i organizacija CARE saopštili su da bez žena u organizaciji ne mogu da dođu do dece, žena i muškaraca kojima je potrebna pomoć u Avganistanu.

Odluku o zabrani zapošljavanja žena u nevladinim organizacijama je doneo ministar ekonomije Kari Din Mohamed Hanif navodno jer žene nisu pravilno nosile maramu preko kose ili hidžab koji prekriva glavu i vrat.

U njoj se navodi da će svakoj organizaciji za koju se utvrdi da ne poštuje tu naredbu, biti oduzeta dozvola za rad u Avganistanu.

Ove tri nevladine organizacije pružaju usluge zdravstvene zaštite, obrazovanja, zaštite dece i njihove ishrane.

"Poštovali smo sve kulturne norme i jednostavno ne možemo da radimo bez našeg posvećenog ženskog osoblja, koje nam je neophodno za pristup ženama kojima je očajnički potrebna pomoć", rekao je Nil Turner, šef Norveškog saveta za izbeglice u Avganistanu za AP. Ta grupa, dodao je, ima 468 žena zaposlenih u toj zemlji.

Od prošle godine, kada su talibani došli na vlast, Avganistan je u zastoju i milioni ljudi su na ivici siromaštva i gladi.

Prošlog meseca, u intervjuu za AP, visoki zvaničnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Martin Šuep rekao je da će se u narednoj godini sve veći broj Avganistanaca boriti za opstanak jer se životni uslovi pogoršavaju, a zemlja se priprema za drugu zimu pod talibanima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Devojke ne mogu na univerzitet!
Avganistan, žene

Avganistan

20.12.2022. 22:20

Devojke ne mogu na univerzitet!

Talibanske vlasti naložile su zabranu do daljeg devojkama da idu na univerzitet, saopštilo je tamošnje ministarstvo za visoko obrazovanje koje je uputilo pismo svim univerzitetima u Avganistanu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve