Svet
24.12.2022. 19:10
Beta

Novi restriktivni potez

Talibani zabranili ženama i rad u nevladinim organizacijama

1
Izvor: Beta / AP / Arshad Butt

Talibanska vlada Avganistana naredila je svim stranim i domaćim nevladinim organizacijama da obustave zapošljavanje žena, što je najnoviji restriktivni potez protiv prava i sloboda žena.

Naredba je stigla u pismu ministra ekonomije Karija Dina Mohameda Hanifa, u kojem se navodi da će svakoj nevladinoj organizaciji za koju se utvrdi da ne poštuje naredbu, biti oduzeta dozvola za rad u Avganistanu. 

Ministarstvo je saopštilo da je primilo "ozbiljne pritužbe" na žene koje rade za nevladine organizacije koje ne nose "ispravnu" maramu ili hidžab.

Nije odmah jasno da li se naredba odnosi na sve žene ili samo na žene iz Avganistana koje rade u nevladinim organizacijama.

Talibanske snage bezbednosti su upotrebile vodeni top da rasteraju žene u gradu Heratu na zapadu zemlje, koje protestuju zbog ovonedeljne zabrane univerzitetskog obrazovanja žena. Po rečima očevidaca, protestovalo je oko dve desetine žena uzvikujući: "Obrazovanje je naše pravo!".

Široka je međunarodna osuda zabrane studiranja, uključujući i većinskih muslimanskih zemalja.

U pakistanskom gradu Kveti desetine avganistanskih studenata-izbeglica protestovale su u subotu protiv zabrane visokog obrazovanja za žene u njihovoj domovini - Avganistanu, i zahtevale da se fakulteti smesta otvore za žene.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Turska i Saudijska Arabija stale uz žene Avganistana
1

Osudile novu odluku

22.12.2022. 14:13

Turska i Saudijska Arabija stale uz žene Avganistana

Turska i Saudijska Arabija su osudile odluku Talibana da zabrane ženama da pohađaju univerzitete u Avganistanu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve