Bajden u prednosti, Tramp osporava rezultate

Bajden u prednosti, Tramp osporava rezultate

EPA-EFE/CLEMENS BILAN


Nakon što je osvojio saveznu američki državu Viskonsin, demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden ima 248 elektorskih glasova, dok republikanski kandidat Donald Tramp ima 214 glasova.

Za pobedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova.

Prema današnjim projekcijama CNN-a, Džozef Bajden pobedio je u saveznoj državi Viskonsin, koja donosi 10 elektorskih glasova.

Bajden je, kako navodi CNN, osvojio 49,4 odsto glasova, a Tramp 48,8 procenata.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Prema CNN-u ukoliko Bajden Bajden zadrži vodstvo u Nevadi i Arizoni, osiguraće 270 elektorskih glasova neophodnih za pobedu na predsedničkim izborima i u tom slučaju ne bi morao da osvoji glasove u Pensilvaniji.

Izborni štab predsednika Donalda Trampa odmah je najavio da će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsedničkih izbora u toj državi tek treba da budu zvanično proglašeni.

Bajden poziva pristalice da doniraju novac za pravnu bitku

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD pozvao je pristalice da daju finansijski doprinos akciji njegove kampanje za zaštitu izbora u slučaju moguće pravne bitke.

Povezane vesti – Izbori koji će promeniti svet

“Da bismo osigurali da se svaki glas prebroji pokrećemo najveću akciju za zaštitu izbora. Zato što Donald Tramp neće odrediti ishod ovih izbora, već građani Amerike”, naveo je Bajden na Tviteru.

AP Photo/David J. Phillip, File

AP Photo/David J. Phillip, File

Kandidatkinja za potpredsednicu SAD Kamala Haris takođe je na Tviteru pozvala pristalice da doniraju novac, prenosi CNN.

“Tramp je sinoć zapretio da će ići na sud da spreči prebrojavanje svih glasova, ali naša kampanja je spremna da uzvrati. Naš rad bi mogao da traje nedeljama i treba nam vaša pomoć. Možete li da donirate pet dolara za Bajdenov fond za borbu?”, napisala je ona.

Ishod američkih predsedničkih izbora još je neizvestan, a prebrojavanje glasova i dalje traje.

“Šteta je već učinjena”

Tramp se oglasio na Tviteru pošto je najavio pravni postupak zbog prebrojavanja glasova u Viskonsinu i Mičigenu u kojima je pobedu, prema nezvaničnim podacima, odneo njegov protivkandidat Džo Bajden.

“Naši advokati su tražili ‘pristup podacima’, ali kakva je korist od toga? Šteta je već učinjena integritetu našeg sistema i samim predsedničkim izborima. O tome treba razgovarati!”, napisao je Tramp.

Protesti nakon izbora u više gradova SAD

U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvaničnike da “prebroje svaki glas”.

U Njujorku su hiljade prodefilovale pored ukrcanih luksuznih prodavnica na Petoj aveniji Menhetna, dok predsednička trka i dalje traje, a glasački listići se broje u ključnim državama, piše Gardijan.

Povezane vesti – Trampov štab uložio žalbe na glasanje u više država

Kako prenosi USA Today, protesti su pretežno mirni ali je povremeno dolazilo do napetosti i uzavrelih emocija.

Snage reda prijavile su “veliku štetu” u Portlandu, a haos je zavladao i u delovima Mičigena, ključne države u izbornoj trci.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Slični protesti održani su u najmanje šest gradova, uključujući Los Anđeles, Sijetl, Hjuston, Pitsburg, Mineapolis i San Dijego.

Demonstranti su se okupili ispred gradske kuće u Dalasu u Teksasu.

U Čikagu su demonstranti zahtevajući potpuno prebrojavanje prodefilovali centrom grada i ulicom koja gleda na Tramp kulu.

Mnoge od ovih događaja organizovale su lokalne grupe povezane sa “Zaštitite rezultate”, koalicijom lokalnih organizacija i sindikata.

Demonstracije su usledile kada je Donald Tramp zapretio da će se “tužbama dokopati predsedničkog mesta”, kako piše Gardijan, pokrenuvši juče zahteve za zaustavljanje prebrojavanja glasova u tri kolebljive države.

Nije jasno da li će se izborni rezultat promeniti.

I u Mičigenu su prodemokratski demonstranti marširali zahtevajući da zvaničnici dovrše prebrojavanje glasova, dok su Trampove pristalice u Detroitu okupljene ispred TCF centra i unutar predvorja, sa policajcima postrojenim da ih spreče da uđu u prostor za brojanje skandirale „Zaustavite prebrojavanje!“ i „Zaustavite glasanje!“

U Feniksu u Arizoni, pro-Trampovi demonstranti, od kojih su neki bili naoružani, okupili su se ispred glavnog grada države zahtevajući suprotno, budući da je sa brojanjem glasova, Džo Bajden je smanjio vođstvo u državi. Bajden je u Arizoni imao prednost od oko 79.000 birača, a ostalo je 515.000 nebrojanih glasova.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Prethodno je republikanski izborni štab podneo tužbu u pokušaju da zaustavi prebrojavanje zahtevajući od državnog sekretara Demokratske države Mićigan da dozvoli više posmatrača.

Policija je uhapsila desetine demonstranata u Mineapolisu koji su zahtevali akciju po nizu pitanja, uključujući policiju, klimatske promene i imigraciju, prema izveštajima lokalnih medija.

Demonstracije su navodno planirane pre izbora u utorak.

Bilo je hapšenja i u Los Anđelesu i u Portlandu u državi Oregon.

Generalni državni tužilac u Mičigenu, Dana Nesel, demokrata, insistirala je na tome da su obe stranke i javnost dobili pristup prebrojavanju podataka „koristeći čvrst sistem provera i ravnoteže kako bi se osiguralo da se svi listići broje pošteno i tačno“.

Produženo prebrojavanje ovogodišnjeg “mora” glasova koji su pristigli poštom podiglo je strah od masovnih građanskih nemira, ali do sada se taj scenario nije ostvario.

U utorak uveče, raštrkani protesti izbili su nakon završetka glasanja, protežući se od Vašingtona do Sijetla, ali nije bilo značajnijeg nasilja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar