Svet
18.10.2019. 11:41
Tanjug

BARSELONA JE GORELA: Novi sukobi policije i demonstranata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Demonstranti su se četvrto veče zaredom sukobili sa policijom u Barseloni tokom protesta zbog presuda liderima katalonskih separatista koji su učestvovali u organizaciji neuspelog referenduma o otcepljenju.

Scenario iz prethodnih večeri se ponovio, pošto su sinoć mirni protesti izmakli kontroli kada su radikalni separatisti zapalili barikade i stolice kafića u mondenskoj ulici Rambla de Katalunja u srcu turističke četvrti.

Policija je pokušala da odvoji demonstrante od nekoliko stotina krajnje desnih pristalica Španskog jedinstva, ali se na video snimku koji je postavio jedan stanovnik Barselone vidi kako je grupa prošpanskih radikala okružila mladog separatistu i šutirala ga i tukla palicama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Emilio Morenatti

Prethodno su mladi ogrnuti katalonskim zastavama mirno bacali lopte i preskakali konopac.

Povezane vesti - "DOBA SECESIJE" Kako je sve počelo…

Ranije u četvrtak, hiljade studenata bile su na ulicama, a neki su jajima gađali štitove policije za suzbijanje nereda.

Demonstranti iz više gradova Katalonije krenuli su u sredu u protestni marš sa namerom da do danas stignu u Barselonu, a sindikati pozivaju da tog dana bude održan generalni štrajk.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Manu Fernandez

Protesti su počeli u ponedeljak, pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Manu Fernandez

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
26°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve