BAŠ PRED JAVNA SASLUŠANJA: Tramp najavljuje novi transkript

BAŠ PRED JAVNA SASLUŠANJA: Tramp najavljuje novi transkript

EPA-EFE/Chip Somodevilla


Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će ove nedelje objaviti drugi transkript razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, dok se demokrate u Predstavničkom domu Kongresa spremaju da počnu javna saslušanja svedoka u istrazi o njegovom opozivu.

Tramp je na Twitter-u najavio da će “tokom nedelje” verovatno objaviti “veoma važan” transkript razgovora koji je vođen 12. aprila.

On je ponovo kritikovao istragu o opozivu i demokrate koje je sprovode i nazvao je “lovom na veštice” i “farsom”.

Na početku javnih saslušanja u Kongresu danas će svedočiti najviši diplomatski predstavnik SAD u Ukrajini Vilijam Tejlor, koji je iza zatvorenih vrata već rekao da je imao saznanja o tome da je Tramp od Zelenskog tražio “uslugu za uslugu”.

 (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Kako prenosi Glas Amerike, danas će svedočiti i zvaničnik Stejt departmenta Džordž Kent.

U petak će se pred kongresnim odborima ponovo pojaviti bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič, koju je Tramp smenio sa te funkcije.

Ona je ranije posvedočila da se predsednikov lični advokat Rudi Ðulijani sastajao sa ukrajinskim zvaničnicima mimo zvaničnog protokola, te da joj je ambasador SAD u EU Gordon Sondlend savetovao da “uđe u igru ili da ode kući”.

Povezane vesti – Dokumenti istrage o impičmentu: Diplomate zabrinute za reputaciju Bele kuće

Sondlend je u prvom iskazu u Kongresu iza zatvorenih vrata rekao da nije bilo nikakvog traženja “usluge za uslugu”, ali je kasnije promenio iskaz koji su njegovi advokati dostavili Kongresu.

On je u novom iskazu naveo da Tramp jeste tražio istragu o Bajdenu kako bi isplatio vojnu pomoć.

Neobavezujući poziv za svedočenje dobio je i Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, za koga je njegova bivša koleginica Fiona Hil rekla da je bio zabrinut da Trampova administracija pokušava da vrši prisak na ukrajinske vlasti.

Boltonovi advokati su ranije saopštili da se on neće odazvati neobavezujućem pozivu da svedoči u Kongresu.

AP Photo/Alex Brandon

AP Photo/Alex Brandon

Istraga demokrata u Predstavničkom domu o opozivu Donalda Trampa počela je 24. septembra.

Demokrate smatraju da je Tramp zloupotrebio položaj jer je zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini sve dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne otpočne istragu o Trampovom demokratskom rivalu Džou Bajdenu.

Donald Tramp i republikanci konstantno kritikuju istragu o opozivu, dok demokrate smatraju da će javna svedočenja, koja su korak dalje u istrazi, ubediti javnost da stane na njihovu stranu i podrži opoziv.

Demokrate kažu da transkript razgovora Trampa i Zelenskog potvrđuje da je američki predsednik tražio “uslugu za uslugu”, a da o tome svedoči i prijava anonimnog uzbunjivača.

Povezane vesti – Objavljen transkript razgovora Trampa i Zelenskog

Tramp je od početka insistirao na tome da se objavi identitet uzbunjivača i naziva ga “špijunom”, a čak i najavljivao da će objaviti njegovo ime.

O opozivu Donalda Trampa glasaće Predstavnički dom Kongresa.

Međutim, i ako bude opozvan, ne mora da znači i da će biti razrešen dužnosti jer o tome odlučuje Senat u kojem republikanci imaju većinu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar