Svet
22.09.2021. 15:00
Tanjug

Austrija

Beč uvodi "2G" pravilo - šta to tačno znači

Beč zgrada Opere
Izvor: Shutterstock

Vlasti grada Beča odlučile su da od 1.oktobra pooštre epidemiološke mere, i kao prva pokrajina u Austriji uvode takozvano "2G" pravilo, kojim pristup restoranima noću i velikim manifestacijama dobijaju samo vakcinisani i izlečeni od kovid-19.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig je saopštio da se uvodi mera da pristup restoranima u večernjim satima ili manifestacijama sa više od 500 ljudi dobijaju od 1. oktobra samo osobe koje imaju dokaz o potpunoj imunizaciju protiv korone ili oni sa atestom lekara o preležanom kovid 19.

Uz to, u Beču, vraća se obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa FFP2 u svim prodavnicama.

Takođe, u svim oblastima, u kojima je bio potreban negativan korona test, od tada će važiti samo PCR testovi, što znači da antigenski tetsovi neće biti prihvatani kao "ulaznica", na primer u restorane.

Uredba će stupiti na snagu od 1.oktobra i najpre je oročena na mesec dana. Gradonačelnik je istakao da su nove mere potrebne, jer broj kovid pacijenata u bolnicama raste.

On je ukazao da se u zemljama, sa većim stopama vakcinacije, kao što je Danska, već popuštaju mere.

Direktor Udruženja bečkih bolnica Mihael Binder preneo je da devet od deset pacijenata na intenzivnoj nezi nije vakcinisano, a da mali broj vakcinisanih sa teškom kliničkom slikom imaju druge bolesti.

Binder je ukazao da aktuelna epidemiološka situacija ima posledice po rad bolnica, te se hiruške intervencije odlažu.

Inače nove mere važe za sve osobe starije od 12 godina, dok se za mlađu decu ništa ne menja.

Ludvig se izjasnio i za restriktivnija pravila na radnom mestu, odnosno za uvođenje pravila da na posao mogu doći samo vakcinisani, izlečeni ili lica sa negativnim testom. Takvu odluku, međutim, dodaje mora da donese savezna vlada.

Udruženje trgovaca izrazilo je čuđenje zbog novih mera bečkih vlasti, jer smatraju da nova pravila pogađaju i vakcinisane.

Ističu da je dokazano da prodavnice nisu žarišta infekcije.

Na drugoj strani nove mere podržali su Opera i pozorišta, naglašavajući da se radi o strogim, ali potrebnim pravilima kako bi se očuvala mogućnost rada tih ustanova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Albanija: Nova pravila za ulazak u zemlju
Albanija

Važno

06.09.2021. 11:42

Albanija: Nova pravila za ulazak u zemlju

U Albaniji su na snagu stupile nove mere protiv korona virusa, koje predviđaju da nijedan strani ili građanin Albanije ne može da uđe u zemlju bez dokaza da je negativan na korona virus.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve