Svet
09.03.2023. 22:50
Beta

Belorusija

Lukašenko uveo smrtnu kaznu za veleizdaju

Belorusija
Izvor: Shutterstock

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim je uvedena smrtna kazna za državne zvaničnike i pripadnike vojske osuđene za veleizdaju.

Izmena Krivičnog zakona koju je odobrio Lukašenko predviđa smrtnu kaznu za zvaničnike i vojnike koji su "činom veleizdaje" naneli "nepovratnu štetu" nacionalnoj bezbednosti Belorusije.

Belorusija je jedina zemlja u Evropi koja nije zabranila smrtnu kaznu, a primenjuje se na osuđene za ubistvo i terorizam. Pogubljenja se izvršavaju pucnjem u teme.

Lukašenko Belorusijom čvrstom rukom vlada gotovo tri decenije i brutalno guši glasove koji se ne slažu sa njim.

Beloruske vlasti su silom suzbile demonstracije protiv njegovog ponovnog izbora u avgustu 2020. godine, kada je  uhapšeno više od 35.000 ljudi, a hiljade su prebijene.

Zakonom koji je Lukašenko potpisao, uvodi se kazna i za "propagiranje terorizma", "diskreditovanje oružanih snaga i paravojnih jedinica" i kršenje propisa o zaštiti državnih tajni, čime Belorusija kopira represivne zakone svog glavnog saveznika - Rusije.

Rusija je upotrebila teritoriju Belorusije da pokrene svoju invaziju Ukrajine pre više od godinu dana, a i dalje drži trupe i oružje na beloruskoj teritoriji.

Odobravanje novog represivnog zakona usledilo je napadu na ruski vojni avion u vazduhoplovnoj bazi kod glavnog grada Belorusije 26. februara, za šta su odgovornost preuzeli beloruski gerilci. Lukašenko je ove nedelje rekao da su vlasti uhapsile glavnog osumnjičenog, jednog Ukrajinca, i više od 20 njegovih navodnih saučesnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nobelovcu 10 godina zatvora
zatvor, lisice, hapšenje

Belorusija

03.03.2023. 18:25

Nobelovcu 10 godina zatvora

Beloruski sud osudio je na 10 godina zatvora aktivistu za zaštitu ljudskih prava i dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir Aleša Beljackog.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve