Svet
28.10.2020. 19:15
Tanjug

BILD JAVLJA: Nemačka pred novim zatvaranjem

w_56456384.jpg
Izvor: EPA POOL / FILIP SINGER / POOL

U Nemačkoj bi nove restriktivne mere uključujući "zaključavanje" na nivou države trebalo da stupe na snagu u ponedeljak, 2. novembra, saglasili su se danas nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina, javlja "Bild".

List dodaje da su kancelarka i premijeri dogovorili i nove mere u borbi protiv koronavirusa, ali one još nisu zvanično obelodanjene.

Prema pisanju lista, među saveznim premijerima postoje različiti stavovi o tome koliko daleko treba da idu planirana ograničenja.

Merkel bi želela da "zaključavanje" u celoj zemlji važi do kraja novembra.

Nove mere predviđaju privremeno zatvaranje svih "zabavnih" ustanova, od bioskopa i požorišta do ugostiteljskih objekata. Nemci će moći da izlaze na ulice, ali samo u prisustvu članova svoje porodice i eventualno još jedne familije.

 EPA-EFE/FILIP SINGER EPA-EFE/FILIP SINGER

Merkelova će o svemu obavestiti šefove poslaničkih grupa u Bundestagu, najavila je zamenica portparolke vlade Martina Fic.

Kancelarka će sutra u Bundestagu govoriti o situaciji u vezi sa korona virusom u Nemačkoj.

Povezane vesti - "Hrvatska gubi polako bitku sa koronavirusom"

Prema navodima "Bilda", ministar finansija Olaf Šolc rekao je na sastanku da i on veruje da su Nemačkoj potrebne drastične mere i najavio pomoć vlade za preduzećima pogođenim novim merama.

EPA-EFE/HAYOUNG JEON EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Kako je objasnio, male firme mogle bi da dobiju pomoć vlade do 75 odsto iznosa njihovih prihoda koje su ostvarili u istom mesecu lane, a veća preduzeća mogle bi da ostvare podršku u visini do 70 odsto svojih prihoda.

Prema procenama ministra finansija, to će državu koštati između sedam i 10 milijardi evra za četiri nedelje "zaključavanja".

"Sada smo u stanju da uskoro nećemo moći da kontrolišemo situaciju. Neophodno je da se saglasimo sa drastičnim merama", rekao je Šolc.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
16.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve