“BIO SAM U BOSNI 1993. i 1994”: Ubijeni iranski general pričao da je ratovao na Balkanu

“BIO SAM U BOSNI 1993. i 1994”: Ubijeni iranski general pričao da je ratovao na Balkanu

EPA-EFE/MURTAJA LATEEF


Iranski general Kasem Solejmani koji je u petak ubijen u američkom vazdušnom napadu tokom devedesetih borio se u ratu u Bosni. Tako bar navodi novinar Hasan Hajdar Dijab, ratni izveštač koji godinama piše za hrvatski Večernji list i kome je Solejmani u razgovoru to potvrdio.

Povezane vesti – Većina Amerikanaca strahuje od rata sa Iranom

“Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: “Kakva je situacija u BiH?” Na moje pitanje je li bio u BiH, Kasem je odgovorio: “Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gde god muslimani trebaju pomoć, ja sam tu”.

“Sa generalom Solejmanijem lično sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016, a drugi put u gradu Mešhadu godinu dana kasnije. Delovao je jako skromno, videlo se da je vagao svaku izgovorenu reč. Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: ‘Kakva je situacija u BiH?’ Na moje pitanje da li je bio u BiH, Kasem mi je odgovorio: ‘Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gde god muslimanima treba pomoć, ja sam tu’. Na rastanku sam mu rekao neka se čuva, a njegov je odgovor bio: ‘Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja”, naveo je Dijab u autorskom tekstu za Večernji list.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar