BITI ILI NE BITI: Predstavnički dom SAD danas o proceduri Trampovog opoziva

BITI ILI NE BITI: Predstavnički dom SAD danas o proceduri Trampovog opoziva

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais


Predstavnički dom Kongresa danas glasa o rezoluciji kojom će se formalizovati istraga o opozivu predsednika Donalda Trampa. Rezolucijom se definiše proces sprovođenja istrage o mogućem krivičnom delu koje je Tramp počinio u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

U njoj se navode pravila održavanja javnih pretresa i upućivanja obavezujućih poziva za svedočenje. Prema dokumentu, Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma mora da preda izveštaj Odboru za pravosuđe, koji će ga koristiti kada bude odlučivao da li da preporuči podizanje optužnice za opoziv po jednom ili više osnova.

Takođe, predsednikovom pravnom timu se pruža prilika da iznese njegovu odbranu i ispituje svedoke, preneo je Glas Amerike.

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Povezane vesti – TRAMP: Smrt Al Bagdadija važnija od ubistva Bin Ladena

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi nedeljama je ignorisala zahteve republikanaca da održi formalno glasanje o tome da li treba otvoriti istragu o opozivu. Umesto toga, pokrenula je formalnu istragu o opozivu 24. septembra, kada je saopštila da će šest odbora u donjem domu Kongresa voditi istragu o tvrdnji uzbunjivača o navodnom Trampovom prestupu.

Republikanci kažu da je proces opoziva nelegitiman bez glasanja u Predstavničkom domu. Međutim, ni Ustav niti pravila Kongresa ne nalažu da se mora održati glasanje da bi se započela istraga u okviru procedure opoziva. Glasanjem će se pokazati kolika podrška za istragu o opozivu postoji među 435 članova Predstavničkog doma. Očekuje se da će meru podržati skoro svi od 234 demokrata, a možda i nekoliko republikanaca.

Podatak o tome koliko republikanaca glasa za istragu biće ključni pokazatelj predsedniku kako članovi njegove stranke vide ovu istragu. Ako se istraga o opozivu formalizuje, Beloj kući će biti teže da odbija saradnju sa istražiteljima ili da se ne odaziva na obavezujuće pozive.

EPA-EFE/SHAWN THEW

EPA-EFE/SHAWN THEW

Povezane vesti – Bolton odbio dobrovoljni razgovor u istrazi protiv Trampa

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da glasanje o rezoluciji preduzimaju da bi “otklonili svaku sumnja u to da li Trampova administracija želi da spreči objavljivanje dokumenata ili pojavljivanje svedoka u istrazi ili odbija da se odazove obavezujućim pozivima ili nastavlja da opstruiše rad Predstavničkog doma”.

Bela kuća je proces ocenila kao nefer, a portparolka Bele kuće Stefani Grišam je rekla da je “Beloj kući zabranjeno da učestvuje u procesu, dok predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif vodi jednostrana saslušanja svedoka u nameri da napravi pristrasni izveštaj i uputi ga Odboru za pravosuđe”.

Povezane vesti – PAD JASTREBA: Zašto je Bolton morao da ode?

Jedan od vodećih republikanaca u Predstavničkom domu Stiv Skalis u je mejlu republikanskim kongresmenima sugerisao da glasaju protiv rezolucije. Smatra da bi, posle usvajanja rezolucije, u formalnom procesu bili korišćeni “jednostrani dokazi dobijeni u istrazi o opozivu”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar