Svet
09.11.2022. 18:20
R.E./ dpa

Bivši papa

Benedikt XVI o optužbama za pedofiliju: "Braniću se na sudu, ako treba"

papa benedikt 16.
Izvor: Shutterstock

Bivši papa Benedikt XVI želi da se brani od optužbi na sudu u Bavarskoj, potvrdila je za dpa portparolka suda. Tužbu je letos podneo čovek kojeg je, kako navodi, kad je bio dete zlostavljao osumnjičeni sveštenik Peter H.

Tereti i Benedikta koji je bio nadbiskup Minhena i Frajzinga od 1977. do 1982. i njegovog naslednika, kardinala Fridriha Vetera  - zbog navodnog zataškavanja.

Sa krivične tačke gledišta, suđenje nema smisla. Ali "ako katolička crkva i optuženi – sa izuzetkom ozloglašenog počinioca H. – ostanu pri onome što stalno javno izjavljuju svi crkveni akteri, odnosno pri svojoj hrišćanskoj obavezi i da priznaju učinjenu nepravdu, tužba će biti uspešna," rekao je advokat tužioca Andreas Šulc za dpa.

U suprotnom, reputacija crkve će nastaviti da se urušava. Za klijenta, prema rečima Šulca, tužba mnogo znači - "lekoviti efekat uspešne parnice daje mu satisfakciju koju crkva nije bila u stanju da pruži."

Sveštenik H. bio je raspoređen u Garhingu osamdesetih godina, iako je i ranije bilo optužbi protiv njega u Esenu i iako ga je okružni sud u Ebersbergu osudio za seksualno zlostavljanje dok je bio sveštenik u Grafingu blizu Minhena.

Tužba u Traunštajnu možda neće biti jedina kojom se bivši papa okrivljuje za zataškavanja. Šulc je rekao da razmišlja o podizanju građanske tužbe protiv njega za žrtvu u Sjedinjenim Državama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa Franja: Jako sam pogođen, molim oprost
1

"Kulturni genocid"

26.07.2022. 14:05

Papa Franja: Jako sam pogođen, molim oprost

Papa Franja je zatražio "oprost za zlo načinjeno" domorodačkom stanovništvu u Kanadi, posebno u školskim internatima za decu domorodaca pod upravom crkve i izrazio žaljenje što su neki članovi crkve "sarađivali" sa političarima u "kulturnoj destrukciji".
Foto
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
08.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve