Svet
13.06.2022. 08:49
Beta

Rusija

Bivši Putinov premijer: "Putin kojeg sam poznavao bio je drugačiji"

Rusija
Izvor: Shutterstock

Mihail Kasjanov, prvi premijer ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je da ni u svojim najgorim noćnim morama nije mogao da zamisli da će Putin krenuti u invaziju na Ukrajinu.

"Putin kojeg sam poznavao bio je drugačiji", rekao je Kasjanov u intervjuu Frans presu putem video konferencije.

Kasjanov, premijer od 2000. do 2004. pre odlaska u opoziciju, procenio je da bi rat mogao da potraje i do dve godine, ali ipak veruje da će Rusija jednog dana ponovo krenuti "demokratskim putem".

Bivši Putinov premijer (64), koji je radio na zbližavanju Moskve i zapadnih zemalja, rekao je da nije mislio, kao i mnogi Rusi, da će izbiti rat.

Dodao je da je konačno shvatio šta će se desiti tri dana pre invazije, kada je Putin sazvao članove svog Saveta bezbednosti "na dobro iscenirani sastanak koji je prenosila televizija".

"Kada sam gledao taj sastanak ruskog Saveta bezbednosti, konačno sam shvatio da će biti rata. Poznajem te ljude i gledajući ih, video sam da Putin više nije bio isti. Ne medicinski, već politički", rekao je Kasjanov, kojeg je 2004. godine smenio Putin.

On se potom pridružio opoziciji i postao jedan od najvećih kritičara Kremlja. Kasjanov sada vodi malu liberlanu stranku, Partiju narodne slobode (PARNAS).

Kasjanov je rekao da je Putin (69), bivši agent KGB-a, dolaskom na vlast 2000. godine izgradio sistem zasnovan na nekažnjivosti i strahu.

"To su dostignuća sistema koji je, uz Putinovo ohrabrenje kao šefa države, počeo da funkcioniše još ciničnije i okrutnije nego u kasnijim fazama Sovjetskog saveza. U suštini, to je sistem nalik KGB-u zasnovan na potpunoj nekažnjivosti. Jasno je da oni ne očekuju da budu kažnjeni", ocenio je Kasjanov.

Dodao je da je napustio Rusiju zbog svog protivljenja ruskoj ofanzivi u Ukrajini, ali je odbio da kaže AFP-u u kojoj se zemlji nalazi, navodeći bezbednosne razloge.

Boris Njemcov, kritičar Putina sa kojim je Kasjanov bio blizak, ubijen je u blizini Kremlja 2015. godine, a aleksej Navaljni, veliki protivnik Kremlja, zatvoren je nakon što je preživeo trovanje 2020. godine.

Ako padne Ukrajina, onda će baltičke zemlje biti sledeće na listi, smatra Kasjanov i dodaje da je protiv poziva da Ukrajina prihvati teritorijalne ustupke u zamenu za mir.

Kasjanov je dodao da će u postputinovom periodu njegov naslednik biti po nalogu službi bezbednosti, ali da neće moći dugo da kontroliše postojeći sistem i da će na kraju biti organizovani demokratski izbori.

"Siguran sam da će se Rusija vratiti na put izgradnje demokratske države", rekao je Kasjanov i dodao da će za "dekomunizaciju" i "deputinizaciju" Rusije biti potrebno deset godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin upozorio...
Putin

Rat u Ukrajini

05.06.2022. 12:09

Putin upozorio...

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će Moskva ciljati nove mete ukoliko Zapad snabde Ukrajinu raketama dugog dometa, ocenivši da sadašnja isporuka oružja Kijevu ima za cilj "produženje sukoba".
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve