Svet
09.02.2021. 20:24
Tanjug

BORELJ: Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinavajućim putem autoritarizma

w_55667706.jpg
Izvor: EFE / David Fernandez

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima sa EU niti da se agažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Borelj je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sledećim korcima kada je reč o odnosima sa Rusijim, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.

"Nalazimo se na raskrsnici odnosa sa Rusijim. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga veka”, poručio je Borelj.

Povezane vesti - Da li je Navaljni jedina nevolja

Šef diplomatije EU je pred poslanicma Evropskog parlamenta poručio da "Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo", a da je u posetu Moskvi otišao kako bi "lično procenio izazovne odnose" koje EU ima sa Rusijim.

"Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinavajućim putem autoritarizma. Mesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mesta za razvoj demokratskih alternativa", rekao je Borelj.

 EPA-EFE/MARISCAL EPA-EFE/MARISCAL

Dodao je da su njegova poseta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, potvrdili ”trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao pretnju svom sitemu”.

Žosep Borelj je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, kao i lideri EU u martu, razgovarati o sledećim koracima u odnosima sa Rusijom, koji "mogu da uključuju i sankcije".

"Staviću konkretne predloge na sto, što podrazumeva moj mandat šefa diplomatije", najavio je Borelj.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći načina za izbegavanje ”trajne konfrontacije” sa Rusijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
22.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve