Svet
26.06.2021. 11:05
Tanjug

Janez Janša

"Borićemo se protiv dvostrukih standarda u EU"

EU
Izvor: Shutterstock

Premijer Janez Janša, nakon što je Slovenija preuzela predsedavanje EU od Portugala, poručio je da će se njegova zemlja boriti protiv dvostrukih standarda u Uniji.

On je na ceremoniji povodom Dana državnosti simbolično preuzeo predsedavanje EU od portugalskog ministra spoljnih poslova Augušta Santuša Silve i rekao da Slovenija, pošto drugi put predsedava Unijom, ima određeno iskustvo sa vođenjem takvih zajednica, prenosi STA.

"Znamo šta funkcioniše, a šta ne, znamo da su dvostruki standardi put ka raspadu i borićemo se za jednaka pravila za sve", naglasio je Janša.
 

Zahvalivši portugalskom predsedavanju EU na, kako je rekao, "izvanrednom radu" u teškim okolnostima, Janša je rekao da će Slovenija učiniti sve da postpandemijski oporavak bude brz i efikasan i da se što pre postave temelji za stratešku autonomiju Unije.

On je podvukao da je vizija Slovenije i EU zasnovana na slobodnom izražavanju mišljenja, visokim standardima zaštite ljudskih prava i vladavine zakona, koji podrazumevaju jednaka pravila za sve.

Janšinim obraćanjem završena je dvosatna ceremonija nacionalnog Dana državnosti, na kojoj su učestvovali najviši slovenački zavničnici i političari, verski lideri, kao i visoki gosti iz susednih država i EU.

Svečanošću je obeležena 30. godišnjica slovenačke državnosti, ali i predstojeće predsedavanje Savetom EU, koje formalno započinje 1. jula.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jednaki zbog EU i straha od kazni
Diskriminacija, rodna ravnopravnost, žene

Rodna ravnopravnost

02.06.2021. 11:12

Jednaki zbog EU i straha od kazni

Zakonske regulative o, grubo rečeno, međuljudskim odnosima koji su temelji modernih društava u svetu, u Srbiji se donose pod svojevrsnom prinudom.
Close
Vremenska prognoza
light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve