Svet
07.08.2022. 13:10
Dragan Vesić

Ukrajina

Bračni par Zelenski dokazao da u ljubavi i ratu nije sve dozvoljeno

Bračni par Zelenski
Izvor: EPA / Toms Kalnins

Jedna latinska izreka kaže da je "u ljubavi i u ratu sve dozvoljeno". Nisam siguran da je baš tako jer za sve mora da postoji granica i mera – apsolutna sloboda je anarhija jer i sloboda podrazumeva određena ograničenja.

Ako je sve dozvoljeno, onda možete raditi šta hoćete, a u tom slučaju nastao bi haos i sve moralne i pravne norme bile bi suspendovane. Taj osećaj za pravdu, dobro i lepo bi nestao, a to je ono što nas čini ljudima.

Verovatno bračni par Zelenski misli da je u ratu sve dozvoljeno pa i slikanje za modni časopis "Vog", kao da su na letovanju, dok besni rat i dok ljudi ginu. Poruka koju šalju jeste nepoštovanje i ruganje ljudima koji stradaju u ratu. Zato je narod Ukrajine s pravom zgrožen, ali ima i onih koji ih podržavaju jer su zaboga "zapalili" internet.

Prva dama, Olena, pozira ispred vojnika sa oružjem, bivši komičar Zelenski se smeje u crno-belom videu, dok se Olena šminka i namešta kosu. Dakle, ispred vojnika koji se spremaju da umru. U intervjuu, prva dama objašnjava da bi ceo taj morbidni performans, u vidu fotografisanja za modni editorijal svetski poznatog modnog časopisa "Vog", trebalo da dočara sve strašne emocije: nepojmljivu tugu, očajanje, strah. 

Bračni par se drži za ruke, nasmejan i srećan. Taj fashion smrti nema naravno estetiku, ali ima morbidno odsustvo estetike. Rat nije ni video-igra, ni komedija, ni tragikomedija, nego tragedija.

Zelenski, kao glumac komičar, nije ispomešao žanr – sa suprugom Olenom kojoj se očigledno dopala ta modna groteska – nego je doveo u pitanje Bonhoferovu teoriju gluposti.

1
Izvor: The Washington Post POOL / Jabin Botsford / POOL

Bonhofer, naime, tvrdi da je glupost moralni, a ne intelektualni poremećaj jer, kako kaže, protiv zla se možete boriti, a protiv gluposti ste nemoćni jer glupost ne zna za stid – kao da zlo zna?

Nebitno je da li je glupost moralni ili intelektualni defekt – to je tema za prazne akademske rasprave – predsednik i prva dama Ukrajine pokazali su potpuno odsustvo stida (što je po Frojdu prvi znak gluposti – nije se izjašnjavao, poput Bonhofera, o kakvom je poremećaju reč): Zelenski je nekad bio komičar, a posle ovog nekrofilnog editorijala za "Vog" postao je lakrdijaš kome ništa nije sveto. Uostalom, da je neoliberalni svet zgazio svaku svetinju, ukinuo normalnost i moralnost, dokaz su komentari podrške i egzaltacije na društvenim mrežama, ali da ima i normalnog sveta dokaz su komentari zgroženosti i osude jer se predsednik (nijedan predsednik i istoriji nije uradio tako nešto glupo i neljudski) u vreme ratnih užasa smeje i slika ispred objektiva Eni Lebovic, pogotovo što je strah od novog svetskog rata veliki.

Treba biti stvarno idiot pa se slikati za naslovnu stranu najtiražnijeg modnog časopisa dok rat seje smrt. To psihologija, čak ni pozitivna, ne može da objasni. Eksploatisati i nipodaštavati emocije ljudi, koji u ratu prolaze kroz nezamislive traume, radi samopromocije i diskretno naglašene erotike prve dame, u vreme tragedije rata koji je sam po sebi scenografija i kadar, ali života, ne filma, jeste nešto bizarno što nauka ne može da objasni niti će ikada moći jer iracionalno ne može racionalno da se objasni.

Glupi su i jadni pokušaji da se ova patološka vulgarnost para Zelenski podvede pod bilo koju estetiku jer estetika besmisla, a rat to jeste, ne postoji.

Dakle, besmislen je bilo kakav performans koji parodira rat i iskazuje prezir jer rat nije humoristički književni žanr, a pacifizam je nešto što se podrazumeva.

Zelenski je ispao smešni pozer, maneken rata, koga baš briga što njegov narod gine. Šta je još postigao? Putinu, koga zapadni mediji satanizuju kao oličenje zla, postao je najbolji pi-ar: diktator Putin je posle ove groteske postao moralna gromada, a Zelenski ispao budala koju, kao marionetu Zapada, zabavlja rat! Dakle, Zapad je diletantskom propagandom sam sebi zabio autogol.

Prva dama Ukrajine, pored ostalog, ističe u intervjuu za "Vog" da predvodi inicijativu za obuku o očuvanju mentalnog zdravlja ugroženih grupa, posebno žena, kako bi im bila pružena najbolja nega zbog psiholoških trauma tokom napada ruske vojske. Prava žena za taj posao pogotovo što kao svaki lajf kouč nije završila psihologiju jer bi im to bio minus – studirala je arhitekturu koju nije završila.

Intervju je začinila diskretno erotskim stilizovanim fotkama jer možda joj u obuku očuvanja mentalnog zdravlja traumatizovanih ratom spada i blagi eros. 

Možda je pogrešno razumela Markuzea koji u knjizi "Eros i civilizacija" kaže da lepota ima tu vrstu moći da onesposobi agresiju. Ali Markuze nigde ne pominje ženu pored tenka.

Estetika je, po filozofima, prikazivanje lepog: fotografija žene pored tenka može biti lepo prikazivanje, ali to nije estetika: smeta tenk. Ako prezirete rat, ne slikate se s tenkom nego s golubom. Ni to ne kaže Markuze, ali se podrazumeva.

Kako god, marketing je veličao rat umesto da ga osudi.

A predsednik Zelenski? Verovatno je pohađao obuku pa promovisao „pozitivan stav“ svoje žene – kakve su mu misli, takav mu je život. A život mu je lep jer voli sebe pa ga rat ne dotiče. Zato se smeje dok drži ženu za ruku...

A da u ljubavi i ratu nije sve dozvoljeno dokazao je ukrajinski predsednički bračni par slikajući se za "Vog".

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski stanovnicima Donjecka: "Molim vas, evakuišite se!"
ukrajina, rat

Rat u Ukrajini

31.07.2022. 14:50

Zelenski stanovnicima Donjecka: "Molim vas, evakuišite se!"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je stanovništvo na evakuaciju sa regiona Donjecka na istoku zemlje, čiji su gradovi meta bombardovanja ruskih snaga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve