Svet
01.08.2022. 13:00
Beta

Olena Zelenska

Supruga Zelenskog: "Izrael nas inspiriše"

Olena Zelenski
Izvor: Shutterstock

Supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, izjavila je da njena zemlja vidi Izrael kao izvor inspiracije za izdržljivost, imajući u vidu da je bio dugo suočen sa napadima svojih suseda.

"Nije preterano reći da iskustvo Izraela u prošlosti inspiriše građane Ukrajine. Mi vidimo snagu i moć izdržljivosti Izraelaca u teškoj situaciji u kojoj je Izrael bio tokom mnogih godina i vaša izdržljivost služi nam kao primer", rekla je Zelenska za izraelski TV Kanal 12.

Osvrćući se na pomoć Izraela Ukrajini koja se uglavom ograničava na humanitarnu Zelenska je rekla da njena zemlja ceni sve što može joj se pruži, posebno lečenje ranjenih Ukrajinaca.

Neki ukrajinski zvaničnici pozvali su Izrael da obezbedi vojnu pomoć, ali jevrejska država je nije poslala u pokušaju da održi odnose sa Rusijom.

Zelenska je rekla da je ukrajinski zdravstveni sistem preopterećen i da zato ona traži pomoć za Ukrajinu na svaki mogući način.

Izrael je ponudio da obučava ukrajinske zdravstvene radnike da pomognu pacijentima suočenim sa traumom zbog rata, u kojem je,kako se procenjuje, ubijeno hiljade ukrajinskih civila, preneli su izraelski mediji.

U proteklim mesecima grupa psihologa i terapeuta je posetila Izrael da uči od izraelskih eksperata za traumu.

Supruga Zelenskog je rekla da Ministarstvo zdravlja Ukrajine procenjuje da će takva vrsta pomžmoći biti potrebna za oko 15 miliona ukrajinskih građana i da nema vremena za gubljenje.

Intervju Olene Zelenske za izraelsku TV je samo jedno od mnogobrojnih javnih pojavljivanja u proteklm nedeljama, pošto se dugo krila od početka rata idući od jednog skloništa u drugo.

Od tada je vratila u javnost i prošle nedelje se obratila Kongresu SAD u sklopu nastojanja Ukrajine da dobije podršku Zapada.

Ona je izrazila zabrinutost da bi svet mogao zaboraviti Ukrajinu zbog novih kriza koje izbijaju i misli da je upravo to ono što "napadačka strana želi da postigne" da se svi umore, da se svet preplavi informacijima o ekonomskim problemima i da druge teškćoe utišaju glas Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24 . februara posle više meseci napetosti. Rusija se u početku nadala da će pobediti brzo ali se rat odužio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski stanovnicima Donjecka: "Molim vas, evakuišite se!"
ukrajina, rat

Rat u Ukrajini

31.07.2022. 14:50

Zelenski stanovnicima Donjecka: "Molim vas, evakuišite se!"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je stanovništvo na evakuaciju sa regiona Donjecka na istoku zemlje, čiji su gradovi meta bombardovanja ruskih snaga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve