Svet
11.12.2023. 20:50

48.000 funti

Kakvu to kaznu plaća princ Hari?

Princ Hari
Izvor: Shutterstock

Britanskom princu Hariju je naloženo da plati 48.000 funti izdavačkoj kompaniji Mejl on Sandej (Mail on Sunday) pošto je izgubio sudski spor protiv tog britanskog tabloida kojeg je tužio za klevetu.

Među brojnim tužbama koje je mlađi sin kralja Čarlsa Trećeg podneo protiv britanskih novina, jedna se odnosi na članak koji se odnosi na njegovu policijsku zaštitu kada boravi u poseti Velikoj Britaniji.

U spornom članku, objavljenom u februaru 2022, Hari se pogrešno, prema njegovoj odbrani, optužuje da je "lagao" i da je "pokušao da zadrži kao tajnu" zahtev upućen vladi da mu dodeli policijsku zaštitu dok boravi u Velikoj Britaniji.

Pošto je na sudu njegova tužba odbijena, pravosuđe mu je naložilo da plati 48.447 funti do 29. decembra.

Hari i njegova supruga Megan Markl su napustili kraljevsku porodicu i Veliku Britaniju, tako da više nemaju pravo na policijsku zaštitu na račun britanskih poreskih obveznika.

Kraljev sin, koji stoga ponekad mora da pribegne privatnoj zaštiti o svom trošku, tražio je da bude u mogućnosti da koristi policijsku zaštitu, plaćajući svojim ličnim sredstvima, kada se nalazi u Velikoj Britaniji. Sud je taj zahtev odbio u maju.

Hari je potom pokrenuo drugi postupak, u kojem osporava prestanak sistematske podrške njegovoj bezbednosti kada se nalazi u rodnoj zemlji.

Harijeva žalba protiv britanskog ministarstva unutrašnjih poslova odnosi se preciznije na odluku koju su vlasti donele u februaru 2020. da mu daju policijsku zaštitu samo od slučaja do slučaja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Princ Hari otkrio zašto je doneo odluku da objavi memoare
1

"Spare"

09.01.2023. 10:02

Princ Hari otkrio zašto je doneo odluku da objavi memoare

Princ Hari je za odluku da objavi memoare koji otkrivaju razdore unutar britanske kraljevske porodice rekao da je reč o želji da ispriča svoju priču nakon 38 godina "izvrtanja istine".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve