Svet
16.03.2024. 21:30
BETA-AP

"Besprekoran duhovnik"

Tuga na ulicama Sofije: Bugarska se oprostila od patrijarha Neofita (FOTO)

1
Izvor: EPA / VASSIL DONEV

Bugari su u subotu izašli na ulice Sofije kako bi se oprostili od poglavara Bugarske pravoslavne crkve, patrijarha Neofita, koji je preminuo u sredu u 78. godini, posle duge bolesti.

Neofit, koji je postao patrijarh 2013. godine, bio je prvi izabran za poglavara bugarske crkve posle pada komunizma 1989. Njegova harizma kao skromnog i raspoloženog vođe donela mu je poštovanje među vernicima.

Neofitova sahrana privukla je verske i političke vođe, kao i obične građane.

Patrijarhovo telo, prekriveno zlatom izvezenim platnom, bilo je u centru glavne sofijske Saborne crkve Aleksandra Nevskog, dok su starešine crkve u belim odorama, uz zvuke zvona, predvodili opelo.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi iz Istanbula, duhovni vođa svetskih pravoslavnih hrišćana, predvodio je tu versku službu.

Neofit će ostati upamćen kao besprekoran duhovnik, predstavnik pravoslavlja i Bugarske pravoslavne crkve, ali i kao čovek koji je pozivao na jedinstvo i ujedinjenje, rekao je predsednik bugarskog parlamenta Rozen Željaskov.

Posle opela, pogrebna povorka je odnela Neofitov kovčeg u katedralu Svete Nedelje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Pavle - čovek koji je poslednji put ujedinio srpski narod
patrijarh pavle, 15. 11. 2023.

Na današnji dan...

15.11.2023. 08:10

Patrijarh Pavle - čovek koji je poslednji put ujedinio srpski narod

Srpsko društvo nikada nije bilo podeljenije – rečenica je koju slušamo godinama... Decenijama. Misao je ista samo se krivac za takvo stanje kroz etape menjao. Međutim, istina je da sloga Srbima nikada nije bila jača strana. O tome valjda najbolje govori čuvena izreka - ne daj Bože da se Srbi slože – koja je preživela vekove.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve