Svet
14.08.2021. 16:22
Tanjug

Hitni razgovori

Češka hitno evakuisala diplomate iz Avganistana

Rat u Avganistanu
Izvor: EPA / STRINGER

Ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek potvrdio je da je Češka evakuisala dvojicu svojih diplomata iz ambasade u Kabulu zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Avganistanu.

"Doneo sam odluku o trenutnoj evakuaciji naših diplomata sa međunarodnog aerodroma u Kabulu", saopštio je Kulhanek, prenosi Rojters.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani održao je hitne razgovore sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima dok su se talibanski pobunjenici približavali prestonici, nakon što su u petak zauzeli Pul-e-Alam, glavni grad provincije Logar, udaljen svega 80 kilometara od Kabula.

Talibani sada kontrolišu 19 od 34 avganistanske provincije, dok vlada u Kabulu, koju podržava Zapad, pod svojom kontrolom ima nekoliko provincija u centralnom delu i na istoku, kao i gradove Kabul i Mazar-e-Šarif.

Dok pobunjeničke snage talibana napreduju širom Avganistana i približavaju se glavnom gradu, diplomate ubrzano napuštaju Kabul.

U Avganistan je stigao kontingent od oko 3.000 američkih vojnika sa zadatkom da se pomogne i obezbedi siguran odlazak diplomatskog kora i Avganistanaca, saradnika stranih misija, a brojne države preduzimaju sve mere da što pre evakuišu svoje građane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD: Na avganistanskim snagama je da brane zemlju
Rat u Avganistanu

Sukob bez kraja

10.08.2021. 10:01

SAD: Na avganistanskim snagama je da brane zemlju

Sjedinjene Države su saopštile da je na avganistanskim snagama bezbednosti da brane zemlju nakon što su talibani juče zauzeli šesti glavni grad neke od provincija u Avganistanu, uz pogranične gradove i trgovačke puteve.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve