Svet
02.07.2021. 13:02
Tanjug

Tehnički kraj se bliži

Kada će zaista biti gotov američki rat u Avganistanu?

Avganistanci
Izvor: EPA / JALIL REZAYEE

U trenutku kada se poslednje američke borbene trupe pripremaju da napuste Avganistan, postavlja se pitanje: Kada će se taj rat zaista završiti?

Za Avganistance je, prema analizi Asošijed presa, odgovor jasan, ali sumoran - i glasi: Ne tako skoro.

Naime, u ovom trenutku, talibani ostvaruju sve više pobeda na bojnom polju, a perspektiva održanja mirovnih pregovora je u zastoju.

Pojedinci se, međutim, plaše da će, nakon odlaska stranih snaga, Avganistan dublje zaroniti u građanski rat, a vreba i opasnost od "buđenja" avganistanske podružnice ekstremističke mreže Islamske države.

Američki vojnici
Izvor: DPA POOL / HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH / POOL

S druge strane, za Sjedinjene Države i njihove koalicione partnere, kraj rata je neizvestan.

Iako će sve borbene trupe i 20 godina nagomilane ratne opreme uskoro nestati iz Avganistana, šef američke Centralne komande general Frenk Mekenzi imaće ovlašćenja da do septembra brani avganistanske snage od talibana.

To znači da može naređivati udare američkim ratnim avionima koji dolaze van teritorije Avganistana, navode odbrambeni zvaničnici.

Upravo je objavljeno da je američka vojska napustila aerodrom Bagram u Avganistanu nakon skoro 20 godina, koji je bio epicentar rata protiv talibana i Al-Kaide.

Dvoje zvaničnika je istaklo da je aerodrom u potpunosti predat avganistanskim Nacionalnim bezbednosnim i odbrambenim snagama.

Postavlja se, međutim, pitanje i da li je ovo pobeda ili poraz, ukazuje agencija AP.

U trenutku kada se američki rat u Avganistanu bliži kraju, neće biti ni predaje ni mirovnog sporazuma, a ni konačne pobede ni poraza.

Američki predsednik Džo Bajden je poručio da je dovoljno što su američke snage "demontirale" Al-Kaidu i ubile Osamu bin Ladena, vođu te grupe koji se smatra organizatorom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

AP navodi i da je u poslednje vreme nasilje u Avganistanu eskaliralo, i da su intenzivirani napadi talibana na avganistanske snage i civile. Talibani su, kako je saopšteno, preuzeli kontrolu nad više od 100 okruga.

Lideri Pentagona tvrde da postoji "srednji" nivo rizika da avganistanska vlada i njene snage bezbednosti dožive kolaps u naredne dve godine, ako ne i ranije.

Na vrhuncu rata u Avganistanu je bilo više od 130.000 vojnika iz 50 zemalja NATO-a i partnerskih zemalja. To se kasnije smanjilo na oko 10.000 vojnika iz 36 država, a od ove nedelje većina je povukla svoje trupe.

Neki smatraju da će kraj rata nastupiti kada misija NATO-a bude proglašena završenom, ali to se, prema pisanju AP, možda neće dogoditi mesecima, jer Turska pregovara o novom bilateralnom sporazumu sa avganistanskim liderima kako bi ostala na aerodromu Bagram radi njegovog obezbeđenja.

Tehnički gledano, američke snage nisu bile angažovane u kopnenim borbama u Avganistanu još od 2014. godine, ali njihove protivterorističke trupe od tada progone i napadaju ekstremiste, koristeći avione koji su u Avganistanu.

Prema sporazumu sa talibanima, sve američke snage povući će se iz Avganistana nakon rata koji je trajao dve decenije.

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je ranije da će se američke snage povući do 11. septembra, kada se obeležava godišnjica napada Al-Kaide na SAD 2001. godine, u kojima je stradalo skoro 3.000 ljudii, što je izazvalo invaziju na Avganistan, predvođenu SAD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pandemija korone izmiče kontroli u Avganistanu
Koronavirus u Avganistanu

Kriza na pomolu

17.06.2021. 23:50

Pandemija korone izmiče kontroli u Avganistanu

Pandemija koronavirusa izmiče kontroli u Avganistanu, broj zaraženih porastao je za 2.400 odsto tokom prošlog meseca, bolnice su pune, a medicinski resursi su istrošeni, saopštila je danas Federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve