Svet
16.03.2023. 10:51
Beta

Crna Gora

Mandić i izjašnjavanje o srpskom državljanstvu - odloženo

andrija mansić, 16. 3. 2023.
Izvor: EPA / Boris Pejovic

Lider Demokratskog fronta (DF) i predsednički kandidat Andrija Mandić nije se pojavio u zakazanom terminu u Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi se izjasnio povodom dvojnog državljanstva.

MUP je prošlog meseca pokrenuo proces provere da li Mandić i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i dalje imaju srpsko državljanstvo. Tim povodom njih dvojica su, kako je ranije saopšteno iz Ministarstva, trebalo da se izjasne najkasnije do 3. marta.

V.d. generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Radovan Popović izjavio je za portal Pobjeda da je Mandić tražio da se odgodi davanje izjave, zbog čega su iz MUP-a morali da mu upute novi poziv.

"Gospodin Mandić se nije pojavio u zakazanom terminu u MUP-u za davanje izjave, već je tražio odlaganje. Poslali smo mu novi poziv, videćemo kakav će biti ishod", kazao je Popović.

Mandić je 2. marta, gostujući na TV Vijesti, potvrdio da će se odazvati pozivu Ministarstva unutrašnjih poslova i "u potpunosti rasčistiti" nedoumice oko posedovanja srpskog državljanstva.

On je kazao da je državljanstvo Srbije dobio na legalan način, ali je odbio da odgovori na pitanje da li ga je stekao pre 2006. godine, odnosno obnove nezavisnosti Crne Gore.

Predsednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić je 25. februara u MUP-u dao izjavu na zapisnik u vezi sa činjenicama i okolnostima sticanja državljanstva Srbije ali se, prema informacijama Pobjede, izjasnio da poseduje samo crnogorsko. Pobjeda navodi da je tada Spajić odbio da dozvoli pristup svojim podacima u srpskim registrima.

Registar državljana Srbije označen je stepenom tajnosti, zbog čega, bez Spajićeve dozvole, MUP ne može dobiti podatke od srpskih kolega.

Postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva po sili zakona za Spajića pokrenut je po službenoj dužnosti 15. februara i još traje.

Pitanje dvojnog državljanstva Spajića aktuelizovano je kada je bivši ministar finansija najavio da će se kandidovati za predsedničke izbore koji se održavaju 19. marta. Tada je DIK uputio kolegama u Srbiji zahtev da im dostave podatke o Spajićevom prebivalištu u toj zemlji.

DIK je 18. februara odbio da potvrdi kandidaturu Spajića, uz obrazloženje da je dostavio kontradiktorne isprave.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je MUP nadležan da kroz postupak utvrdi kad je i na koji način punoletnom građaninu doneto rešenje o prijemu u državljanstvo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je pretio smrću Milu Đukanoviću
Milo Đukanović

Na Twitteru

10.03.2023. 15:17

Ko je pretio smrću Milu Đukanoviću

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Crne Gore saopštilo je da je naložilo da se proveri ko je na Twitteru pretio smrću predsedniku države Milu Đukanoviću i njegovoj supruzi Lidiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve