ČUVAO GA POSLE OBARANJA NA NEBU VIJETNAMA: Čuvar zatvora odao počast Džonu Mekejnu

ČUVAO GA POSLE OBARANJA NA NEBU VIJETNAMA: Čuvar zatvora odao počast Džonu Mekejnu

Foto Printscreen Twitter John McCain


Komandant vijetnamskog zatvora u kojem je preminuli američki senator Džon Mekejn bio zatvoren pet godina, odao je počast svom bivšem zatvoreniku.

Mekejnov bombarder oboren je iznad Hanoja 1967, posle čega je zarobljen i držan u zloglasnom zatvoru “Hanoj Hilton” više od šet godina.

Bivši pukovnik Tran Trong Dujet, koji je vodio zatvor, rekao je da je video Mekejna mnogo puta u zarobljeništvu.

“U to vreme svideo mi se lično zbog svoje čvrstine i tvrdog stava”, rekao je Dujet za Vijetnamske vesti koje objavljuje državna Vijetnamska novinska agencija.

Dujet je naveo da je Mekejn kasnije kao senator zajedno s Džonom Kerijem takodje senatorom u to vreme, mnogo doprineo unapredjenju odnosa Vijetnama i SAD, preneo je Asošiejtid pres.

“Ražalostio sam se kada sam saznao za njegovu smrt. Želeo bih da pošaljem saučešće njegovoj porodici. Mislim da tako oseća sav vijetnamski narod pošto je mnogo doprineo razvoju odnosa Vijetnama i SAD”, dodao je on.

Asošiejtid pres navodi da su desetine ljudi u Hanoju odale počast Mekejnu u ambasadi SD i spomeniku koji je napravljen na mestu gde je sleteo padobranom pošto je pogodjen njegov avion.

Američki ambasador Danijel Kritenbrink je rekao da je Mekejn bio “veliki vodja i pravi heroj” koji je pomogao u normalizaciji odnosa bivših neprijatelja.

Biznismen Pham Gia Minh (62) rekao je da je video kako vijetnamski civilu ginu u američkom bombardovanju, ali da se divio Mekejnu zbog prevazilaženja teške prošlosti zarad boljih odnosa dve zemlje.

Hoang Thi Hang, stanovnik Hanoja koji se upisao u knjigu žalosti u ambasadi SAD, rekao je da ima veliko poštovanje za Mekejnovo saosećanje. “Saosećao je sa svima, bilo da su bogati ili siromašni, bez obzira na njihovo poreklo. I to je važno u životu”, rekao je Hang.

NE PROPUSTITE:

(VIDEO) POLA VEKA OD OBARANJA NA NEBU VIJETNAMA: Ovako je zarobljen senator Džon Mekejn, jastreb američke desnice

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar