Svet
21.05.2022. 07:10
Marko R. Petrović

Ulazak u NATO

Da li Erdogan zapravo čini uslugu Finskoj i Švedskoj?

Erdogan 20.5.2022.
Izvor: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Da li je blokiranjem procesa ulaska Švedske i Finske u NATO predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapravo učinio uslugu vladama u Stokholmu i Helsinkiju?

Kada su se pre nekoliko godina sastali ruski i finski predsednik Vladimir Putin i Sauli Niniste, šef Kremlja poručio je svom kolegi iz Helsinkija da Rusija Finsku doživljava kao prijateljsku zemlju. Dodao je, međutim, da će se ta stvar promeniti te da će Finska postati neprijatelj ukoliko uđe u NATO.

Dan pre nego što je Finska, zajedno sa Švedskom, i zvanično aplicirala za članstvo u NATO, Niniste je pozvao Putina telefonom i, kako je rekao za CNN, samo želeo da se uveri da će se stvari sada zaista promeniti jer će se Finska prijaviti za članstvo u Alijansi.

"Na isti način Putin je potvrdio kako misli da je to greška, ali nije nam pretio“, rekao je Niniste, dodavši kako ga je iznenadilo to što je Putin bio prilično smiren.
 

Malo manje smirena bila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Kada ju je finski novinar upitao o vojnotehničkim kontramerama i vremenskom okviru u kojem Moskva planira da preduzme mere protiv Finske zbog apliciranja za NATO, ona je rekla da će to biti "iznenađenje“, preneo je TASS.

"Ovo pitanje je za naše Ministarstvo odbrane. Odluka će biti doneta nakon što se uzmu u obzir svi faktori i detalji koji se tiču napretka finskog članstva u NATO-u. Na osnovu tih parametara biće doneta odluka, ali prvu i krajnju reč daće vojska“, naglasila je ona.

Članstvo Švedske i Finske u NATO-u, sa stanovišta Moskve, situaciju, naravno, menja iz temelja. Alijansa na taj način dolazi i na severne granice Rusije. A ako ove dve nordijske zemlje "zarade“ status ruskog neprijatelja, jedan od logičnih poteza koji bi se mogao očekivati iz Moskve, a o čemu naravno javnost neće ništa znati, jeste da se u ciljeve koje će targetirati neke od ruskih nuklearnih balističkih raketa unesu i geografske koordinate Stokholma i Helsinkija.

Upravo zato i postavljamo pitanje sa početka teksta – da li zapravo Erdogan čini uslugu Šveđanima i Fincima? Jer u slučaju direktnog sukoba NATO-a i Rusije neće biti govora o klasičnom, konvencionalnom ratu kakav Rusija trenutno, i to prilično traljavo, vodi u Ukrajini. Ne, u tom slučaju, ulozi će biti nuklearni sa obe strane.

Nije, naravno, Ankara blokirala Nordijce zato što su joj oni mnogo dragi i zbog toga što su joj oni prijatelji. Naprotiv, Turska je to uradila upravo iz razloga što ima dosta zamerki. A one se odnose pre svega na tvrdnje da ove dve zemlje pružaju utočište nekim od pripadnika Kurdistanske radničke partije, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, kao i sledbenicima Erdoganovog arhineprijatelja verskog vođe Fetulaha Gulana, za koga tvrde da je stajao iza neuspešnog puča 2016. godine.

Odlaganje izaziva sumnju da će NATO moći da odobri prvu fazu prijava Finske i Švedske u roku od jedne ili dve nedelje, kako je rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg. To takođe otvara put za višednevnu intenzivnu diplomatsku raspravu između Sjedinjenih Država, Turske, Finske i Švedske po tom pitanju.

Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je za CNN kako su Turskoj jasno poručili da su spremni da dođu u Tursku, da imaju bilateralne razgovore: "Spremni smo da uradimo naš deo.“ Nije, međutim, precizirala šta ta spremnost podrazumeva.

Rešenje će se, možda, tražiti u nekakvom jednostranom aktu kojim bi se NATO snagama dozvolilo da uđu na teritorije Finske i Švedske, bez obaveze tih zemalja da i formalno uđu u savez. Turska, čija je vojska u NATO-u inače druga po veličini, to ne bi mogla da spreči.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto Finska žuri da postane članica NATO
BELGIUM NATO SWEDEN FINLAND DIPLOMACY

"Pre leta"

19.04.2022. 07:10

Zašto Finska žuri da postane članica NATO

Klub od šest EU zemalja koje iz strateških, geografskih ili istorijskih razloga nisu ušle u NATO, u sasvim doglednoj budućnosti – možda već do početka leta – mogao bi da ostane bez dve istaknute članice.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve