Svet
20.04.2020. 17:16
Tanjug

Da li je nakon Bregzita moguć i Italegzit?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Više od trećine građana Italije, zemlje najteže pogođene u Evropi koronavirusom, smatra da bi ta država trebalo da napusti Evropsku uniju (EU) i evrozonu.

Više od 70 odsto ocenjuje da će kriza sa koronavirusom uzrokovati raspad EU, pokazala su istraživanja.

EU je od početka krize sa koronavirusom u Italiji bila spora kada je u pitanju pomoć toj članici, čiji je zdravstveni sistem bio na ivici kolapsa zbog naglog povećanja broja pacijenata zaraženih tim virusom, dok su istovremeno neophodna medicinska oprema i stručnjaci upućeni iz Kine i Rusije.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je u Italiji došlo do porasta evroskepticizma, zbog čega italijanski mediji postavljaju pitanje da li je nakon "Bregzita" moguć "Italegzit".

Pročitajte još: U Nemačkoj od danas rade prodavnice

Da bi Evropska unija, koja je preživela ekonomsku krizu 2008, a nakon toga i migrantsku krizu, mogla da se raspadne zbog koronavirusa smatra 71 odsto Italijana, pokazalo je istraživanje organizacije Piepoli za RAI sprovedeno 9. i 10. aprila.

Istovremeno, prema anketi koju je za italijansku agenciju Dire sproveo Tecne, u proteklom periodu došlo je do pada poverenja Italijana u evropske institucije i sada više od 40 odsto ispitanika smatra da Italija treba da istupi iz Unije, dok je takav stav pre dve godine imalo 26 odsto.

Anketa je pokazala da bi 12 odsto učesnika promenilo mišljenje "samo ako EU učini nešto konkretno" po pitanju krize sa koronavirusom.

Kriza nastala usled pandemije koronavirusa ukazala je na duboke podele u Uniji, pošto Italija i Španija optužuju severne države da nisu dovoljno solidarne.

Pročitajte još: SAD objavile tri faze oporavka ekonomije

Ministri finansija država EU postigli su 9. aprila dogovor o paketu pomoći vrednom 500 milijardi evra za evropske zemlje koje su teško pogođene pandemijom virusa kovid-19, međutim nisu prihvatili zahtev Italije i Francuske za izdavanje takozvanih “korona-obveznica”.

Video-samit EU o oporavku Unije od posledica pandemije zakazan je za 23. april, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je cilj strateška diskusija o zajedničkim odlukama i garancijama za veću dobrobit građana.

Italija je ušla u sedmu nedelju mera opšteg karantina uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa kovid-19, a do sada je oko 178.000 ljudi inficirano, od posledica tog virusa umrlo je više od 23.600 ljudi, dok se više od 47.000 oporavilo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
2°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve