Svet
16.04.2022. 18:20

Sergej Veršinjin

"Da li su Amerikanci snosili bilo kakvu odgovornost za kršenja prava u Jugoslaviji?"

Amerika
Izvor: Shutterstock

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin kaže da je američka kampanja za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava pozorište apsurda.

On je istakao da su SAD u više navrata kršile temelje humanitarnog prava i da same ne ispunjavaju kriterijume za članstvo u Savetu.

Veršinjin je u intervjuu za RIA Novosti postavio pitanje koliko je puta u proteklih 20 godina Vašington delovao, kako je rekao, "kao agresor, otpočinjući po sopstvenom nahođenju ratove u svim delovima sveta", prenosi B92.

"Da li su Amerikanci snosili bilo kakvu odgovornost za brojna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji?", zapitao je Veršinjin.
 

Dodao je da, od 12 velikih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i fakultativnih protokola uz njih, američka strana ratifikovala samo pet. Veršinjin je naveo da, uprkos deklarisanoj rodnoj ravnopravnosti, SAD, na primer, još nisu pristupile Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena.

"Ostali dokumenti koje SAD nisu ratifikovale su Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvencija o pravima deteta i Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom", naveo je Veršinjin.
 

On je ocenio da su SAD zemlja u kojoj, kako je naveo, "manifestacije rasizma i rasne diskriminacije ne samo da nisu eliminisane u 21. veku, već su poprimile sistemski i strukturalni karakter“.

Generalna skupština UN je 7. aprila izglasala rezoluciju kojom se suspenduje članstvo Rusije u Savetu UN za ljudska prava zbog događaja u Ukrajini. Kao odgovor, Moskva je objavila da se povlači iz Saveta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg o prijemu Finske i Švedske u NATO
NATO

Generalni sekretar

03.04.2022. 18:10

Stoltenberg o prijemu Finske i Švedske u NATO

NATO će naći načina da relativno brzo prihvati Švedsku i Finsku ako izraze želju da se pridruže severnoatlantskom savezu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve