Vesti
29.03.2022. 10:00
R.E./Kosovo online

Vjosa Osmani

"NATO je intervenisao na Kosovu da zaustavi genocid"

Vjosa Osmani
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo ne odustaje od namere da postane članica NATO pakta, istakavši da bi to članstvo donelo mir, stabilnost i bezbednost celom regionu, prenosi Koha.

Osmani je u intervju za Al Džaziru rekla da će Rusija nastaviti sa pretnjama zemljama koje odaberu evroatlanski put.

"Ambasador Rusije u BiH je pre nekoliko dana rekao da ako BiH uđe u NATO, čeka je nešto slično kao Ukrajinu. To je direktna prijetnja ne samo za Bosnu, već i za sve zemlje u regionu ili šire koje namjeravaju da pristupe alijansi. Ali to ne bi trebalo da nas spreči da uđemo u NATO. NATO nije samo vojna mašina, već sistem zasnovan na vrednostima. Želimo da im se pridružimo zbog vrednosti koje predstavlja, ali i zbog bezbednosti koju bi to donelo regionu", rekla je Osmani, prenosi Kosovo online
 

Ona je dodala da je članstvo Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije u NATO donelo veću bezbednost regionu.

"Pristupanje Kosova i BiH ovoj porodici bilo bi dobro za ceo region. Razumem da četiri zemlje članice NATO koje ne priznaju Kosovo možda oklevaju, ali to moraju da vide sa bezbednosne tačke gledišta. Ako to vide na ovaj način, razumeju zašto je važno da zemlje Zapadnog Balkana uđu u NATO", rekla je Osmani.

Osmani je dodala da Kosovo prethodno namerava da se pridruži programu NATO "Partnerstvo za mir".

"Ono što sada radimo je da otvorimo političke razgovore sa državama članicama NATO, da prvo uđemo u 'Partnerstvo za mir' i da nastavimo naredne korake. Program 'Partnerstvo za mir' uključuje i anti-NATO zemlje kao što su Belorusija i Srbija. Belorusija direktno pomaže Rusiji, dok Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Obe države kažu da se nikada neće pridružiti NATO, a u ovom su programu 'Partnerstvo za mir'", rekla je Osmani.

Predsednica Kosova smatra da nema sličnosti između Ruske invazije na Ukrajinu i NATO bombardovanja bivše Jugoslavije 1999. godine.

"Verujem da je istina jasna i da niko ne bi trebalo da bude žrtva ruske propagande. Ono što se desilo u bivšoj Jugoslaviji dogodilo se pred očima celog sveta. Bili su to hrabri novinari koji su dolazili na Kosovo, u Bosnu i Hrvatsku i pričali ljudima širom sveta šta se dešava. Dešavao se genocid, zločin protiv naroda i ratni zločini koji su činjeni pod upravom 'balkanskog koljača' Slobodana Miloševića i njegovog režima. Njegovi ministri sada vode Srbiju. Predsednik Srbije je bio Miloševićev ministar propagande. Oni su veoma dobri u propagandi i služe Rusiji u tome. Postoji sličnost u situaciji, jer su zločini Miloševića i Putina isti. I nema sličnosti kao što tvrde Lavrov i Putin. NATO je intervenisao na Kosovu da zaustavi genocid nad nezavisnim narodom Kosova. Rusija vodi ničim izazvan rat u Ukrajini protiv civila i nevinih ljudi", rekla je ona.
 

Kako dodaje, nada se da će svet naučiti da "nema mira sa autokratama i da one donose samo uništenje i bol".

"Moramo da obezbedimo da se sve države, velike i male, ujedine i obezbedimo da se Putinov režim sruši i zaustavi ono što Rusija radi", rekla je Osmani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kosovo uvek spremno da se odazove pozivu za pomoć iz SAD"
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti

19.03.2022. 13:02

"Kosovo uvek spremno da se odazove pozivu za pomoć iz SAD"

Ruska invazija u Ukrajini, nova politička situacija i potreba za povećanim oprezom ovom delu Evrope, bile su teme razgovora na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija sa delegacijom Bele kuće koju je predvodila Elizabet Šervud-Rendal, savetnik za unutrašnju bezbednost i specijalni pomoćnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve