DAN D: Britanski poslanici danas odlučuju o sporazumu o Bregzitu

DAN D: Britanski poslanici danas odlučuju o sporazumu o Bregzitu

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET


Britanskog premijera Borisa Džonsona danas čeka dan odluke u parlamentu nakon što je u četvrtak u posednji trenutak sa Briselom postigao dogovor o izlasku Britanije iz Evropske unije, kojem se pak protive njegovi severnoirski saveznici (DUP).Parlament će na vanrednoj sednici u subotu glasati o prihvatanju Džonsonovog dogovora. Rasprava počinje u 9:30 po srednjeevropskom vremenu.

Kazao je kako bi poslanici trebalo da izraze demokratsku volju naroda i sprovedu Bregzit.

Kako uopšte Džonson može do dovoljnog broja poslanika?

Analiza “Fajnenšl Tajmsa” pokazala je da će Džonson biti na velikim mukama da osigura većinu ako ne uveri DUP da odustane od protivljenja sporazumu. Po FT-u, 321 poslanik bi mogao glasati protiv, a 318 za sporazum.

Naime, bez deset glasova DUP-a, ali pod uslovom da uspe u tome da svi konzervativci glasaju za sporazum, premijeru će nedostajati tridesetak glasova koje će tražiti među nezavisnim poslanicima i laburistima koji podržavaju Bregzit.

Pre toga će morati ubediti 28 najtvrđih konzervativaca, takozvanih spartanaca, koji uporno zagovaraju tvrdi Bregzit i koji su svaki su put glasali protiv sporazuma Tereze Mej. Pretpostavka je da će oni ipak pristati uz Džonsona uz možda pokoji izuzetak.

Sledeći izazov će mu biti kako da uver 23 nezavisna poslenika, bivša konzervativca koji su nedavno izbačeni iz stranke, da glasaju za sporazum. Analitičari očekuju da će velika većina njih, ali ne svi, glasati za.

I tada se dolazi do faze kada Džonsonu fali deset DUP-ovih poslanika, koje će morati da traži među laburistima koji podržavaju Bregzit. Njih je dosad devetoro iskazalo nameru da se pridruži sporazumu i svi dolaze iz izbornih jedinica koje su na referendumu glasale za Bregzit.

Što ako Džonsonov dogovor propadne?

Pošto su se svi ostali poslanici izjasnili da će glasati protiv, Džonson će plesati na tankoj žici.

Ako izgubi glasanje o sporazumu i ne dobije odobrenje za izlazak bez njega, zakon od Džonsona zahteva da napiše pismo Briselu u kojem traži još vremena za pregovore, čime se Bregzit odlaže do 31. novembra 2020. godine. Tada će Hrvatska predsedavati Evropskom unijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar