Svet
17.10.2019. 16:11
R. E.

Šta tačno podrazumeva novi dogovor o Bregzitu?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije konačno je postignut u Briselu. Do sporazuma je došlo samo nekoliko sati pre početka Evropskog veća na kojem će državnici 27 zemalja morati jednoglasno da pristanu na promene.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u pismu koje je poslao predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tasku, između ostalog, pozvao je 27 članica EU da podrže sporazum o Bregzitu, istakavši da je u njihovom interesu prijateljski izlazak VB iz EU.

"Naša ruka treba usvek da ostane ispružena jer će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati ključan partner - napisao je Junker i dodao da je "krajnje vreme da se dovrši proces izlaska Britanije i pređe što pre na pregovore o budućem partnerstvu EU sa Ujedinjenim Kraljevstvom".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Francisco Seco

Ipak, to je samo prvi korak za uspešno usvajanje novog sporazuma, jer će Boris Džonson morati da osigura apsolutnu podršku Donjeg doma - u usprotnom vlada će morati da traži odlaganje Bregzita.

Povezane vesti - Wannabe Čerčil

"Dobili smo novi dogovor koji vraća kontrolu - sada bi Parlament trebalo da izglasa dogovor o Bregzitu u subotu kako bismo mogli da pređemo na druge prioritete", napisao je Džonson na svom Twitter nalogu.

Na čemu počiva novo rešenje?

Najbitnija tačka sporazuma, ona o kojoj se najduže razgovaralo, bilo je pitanje prirode graničnog prelaza između Severne Irske i Republike Irske. O četiri ključne tačke, na kojima počiva novi sporazum govorio je glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Prvo, propisi EU primenjivaće se na svu robu u Severnoj Irskoj . To znači kontrole na granici. Drugo, Severna Irska će ostati na carinskom području Velike Britanije, stoga će imati koristi od trgovinske politike Velike Britanije, ali će ostati ulazna tačka u jedinstveno tržište. Tako će vlasti u Velikoj Britaniji primenjivati britanske carine za treće zemalje sve dok roba koja ulazi u Severnu Irsku ne rizikuje da uđe na jedinstveno tržište. Ako im preti ulazak na jedinstveno tržište, primeniće se EU tarife. Treće, u vezi s PDV-om, plan će zadržati integritet jedinstvenog tržišta, poštujuci želje Velike Britanije. I četvrto, postojaće mehanizam saglasnosti. Četiri godine nakon što aranžmani počnu, skupština Severne Irske će odlučiti prostom većinom da li ti aranžmani ostaju", istakao je Barnije.

Povezane vesti - NE POSTOJI AKO ILI MADA: "Napuštamo EU bez obzira na sve"

Na osnovu ove četiri tačke, može se zaključiti da će se carinska kontrola vršiti na Irskom moru, umesto na kopnu, kako bi se izbeglo postavljanje graničnog prelaza.

Barnije je takođe dodao da se Britanija sada slaže da plati svoje finansijske obaveze Evropskoj uniji, što se procenjuje na oko 39 milijardi funti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Nije kraj problemima

Iako je sporazum postignut tu nije kraj problemima za Borisa Džonsona. Irska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopštila je da ostaje pri ranijem stavu i da neće glasati u britanskom parlamentu za usvajanje tog sporazuma. Bez podrške DUP-a sporazum o Bregzitu verovatno neće proći glasanje u britanskom parlamentu.

Međutim, ako je verovati Stivenu Svinfordu, uredniku političke rubrike u "Tajmsu", taj problem bi mogao da se izbegne jer je navodno DUP ostao bez prava veta.

Opozija nezadovoljna

Lider vodeće opozicione Laburističke partije, Džeremi Korbin izjavio je da nije srećan postignutim dogovorom.
"Kako sada stvari stoje, glasaćemo protiv sporazuma", izjavio je Korbin.
Lider Laburističke partije je takođe dodao da je "ovaj sporazum gori od onoga koji je postigla Tereza Mej, zbog čega bi trebalo da bude odbačen".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NEIL HALL

Sličnog je stava i liderka demokrata Džo Svinson koja je poručila da je borba za Bregzit daleko od kraja.
"Sporazum Borisa Džonsona je loš za našu ekonomiju, za naše javne službe, za naše okruženje. Narednih nekoliko dana usmeriće našu državu za naredne generacije. Odlučnija sam nego ikad da stopiram Bregzit", poručila je Džo Svinson.

U ovom trenutku, ključno pitanje koje se samo postavlja jeste ima li Boris Džonson većinu u Donjem domu. Ukoliko parlament na sednici u subotu ne usvoji novi predlog, Bregzit bez sporazuma ponovo je najizgledniji scenario.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve