Svet
02.07.2019. 13:36
Euroactiv/Tanjug

DAN TRI U BRISELU: Plenković započeo pobunu protiv Merkelove?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lideri EU počeli su da se okupljaju u Briselu kako bi nastavili pregovore o imenovanjima za vodeće pozicije EU institucija i to treći put.

EU lideri pokušaće da dođu do kompromisa oko imena budućeg prodesdnika Evropske komisije, što je glavna tačka neslaganja. U paketu se biraju i predsednik Evropskog saveta, šef diplomatije i predsednik Evropske centralne banke.

Povezane vesti - Oštar napad na Merkelovu

Sastanak EU 28 počeo je u 11 h u zgradi Evropskog saveta u Briselu. Najavljeno je da će, ukoliko bude bilo potrebe, razgovori biti produženi i tokom radnog ručka.šegradske červorke (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) koji su se juče otvoreno usprotivili izboru holanskog socijaliste Fransa Timermansa na mesto predsednika Evropske komisije.

Dolazeći na današnju rundu razgovora premijer Češke Andrej Babiš ponovio je da za Višegradsku grupu Frans Timermans nije prihvatljivo rešenje.

"Želimo predsednika Komisije s kojim naš region može da komunicira i koji nema negativan pogled na naš region. Za nas je problem samo to jedno ime", poručio je Babiš.

Posle dva dana samita i više od 20 sati pregovora EU lideri ocenjuju da je nemogućnost dogovora oko imenovanja top pozicija EU institucija doveo u pitanje kredibilitet EU.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Kay Nietfeld/dpa via AP

S druge strane, hrvatski portal euractiv.jutarnji.hr navodi da ima pouzdanu informaciju da je EPP spremna da uništi celokupan sastav vodećih kandidata samo da bi dobila mesto predsednika Evropske komisije. U toj se konstelaciji u opciju vraća Mišel Barnije kao mogući kandidat, navodi taj portal.

"Na sastanku parlamentarne grupe EPP-a u Evropskom parlamentu zastupnici su se složili da Frans Timermans nikako ne sme da postane predsednik EK iako je Angela Merkel postigla dogovor s čelnicima socijalista i liberala o paketu prema kojem bi Timermans preuzeo tu poziciju, a kandidat EPP-a, Manfred Veber bi postao predsednik Evropskog parlamenta u punom mandatu, pet godina", piše euractiv.jutarnji.hr.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Andrej Babiš, EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ali, navodi se dalje, sve je puklo, u nedelju poslepodne, a u to je umešan i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji nastupa u ime EPP. Oni su raspravu počeli s tezom da je Veber predsednik EK i da treba dogovoriti ostale pozicije. Ostali su ga, navodno, pogledali u čudu i pitali: "Vi, dakle, ne znate šta je dogovoreno u Osaki?".

Predstavnici EPP nisu znali da su Veber i Merkelova već dogovorili da se odustaje od Vebera kao predsednika EK i da on preuzima Parlament. Plenković i litvanski premijer otišli su besni na sastanak predstavnika EPP i optužili ih da se dogovori prave iza leđa nekih članica. Njima se pridružio i bugarski premijer Bojko Borisov, pa su svi postavili pitanje direktno Angeli Merkel: Šta je dovraga dogovor iz Osake?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Manfred Veber

Inače, tokom jučerašnjih maratonskih razgovora, kao kandidati za vodeće funkcije u EU pored Timermansa su pominjani i bugarska političarka i ekonomista Kristalina Georgieva, belgijski premijer Šarl Mišel, komesarka Maragaret Vestager, a u kombinaciji su i vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber i lider evropskih Liberala Gaj Verhofstad.

Bez obzira na ishod današnjeg sastanka, Evropski parlament je najavio da će sutra izabrati svog predsednika, čije je imenovanje u ingerenciji evropskih parlamentaraca, ali obično ide "u paketu", kao deo kompromisa oko izbora pet vodećih pozicija EU institucija.

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta i član EPP, izjavio kako je bio iznenađen oštrinom napada i pobune EPP. Merkel je takođe ostala zatečena snagom udara te se povukla, doslovno je napustila salu te iza sebe zalupila vratima. I otišla da pregovara sa Sančesom s kojim se očito bolje razume nego s mlađim članovima EPP.

"EPP je trenutno podeljen na Merkelovu i ostale, preciznije rečeno stari i novi lideri su u otvorenom sukobu. Karinš, Plenković i Varadkar su u sukobu s Merkel", preneo je diplomatski izvor, dok su iz drugih p0litičkih grupacija istakli da je je na delu "unutrašnji skandal EPP-a".

"Francuski predsednik Emanuel Makron je otvoreno optužio pobunjenike u EPP-u (koje, jasno, nije imenovao) navodeći da iza njihove akcije protiv dogovora stoje lične ambicije i, posebno, skriveni planovi, naveo je jedan od izvora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
28.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve