Svet
15.08.2021. 10:48
Tanjug

Škotska

Deca će moći da biraju pol već sa četiri godine, bez saglasnosti roditelja

Deca u školi
Izvor: EPA / SASCHA STEINBACH

Deca stara četiri godine i više moći će da biraju pol u školskim ustanovama bez saglasnosti roditelja, prema novom LGBTQ+ inkluzivnom uputstvu škotske vlade.

Svako dete koje odluči da promeni pol mora da bude podržano i saslušano u obrazovnoj ustanovi, prema novom savetu škotske vlade, objavio je britanski "Telegraf".

Uputstvo važi u osnovnim školama, gde najmlađa deca imaju četiri ili pet godina, jer "prepoznavanje i razvoj polnog identiteta može da se dogodi u najranijem detinjstvu", navodi se u uputstvu.

Kako je preneo "Dejli mejl", uputstvo takođe obavezuje učitelje da ne pitaju direktno decu da li žele da žive kao dečak ili devojčica ukoliko kod njih primete takvu tendenciju, već da umesto toga pitaju njihovo ime i zamenicu kojom žele da im se obraćaju.

Osnovne i srednje škole takođe moraju da stave udžbenike u kojima ima transrodnih ljudi i da dozvole đacima da izaberu koju svlačionicu ili toalet žele da koriste, kao i da razmotre uvođenje polno neutralne uniforme.

Međutim, u javnosti su se pojavile kritike prema kojima je ovo uputstvo označeno kao šokantno i izaziva zabrinutost što se tako maloj deci dozvoljavaju odluke koje mogu da im promene život.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Vidljivi pomaci u zastiti prava LGBTI osoba"
gej, homoseksualci

Zaštitnik građana

27.06.2021. 17:54

"Vidljivi pomaci u zastiti prava LGBTI osoba"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je povodom 27. juna - Međunarodnog dana ponosa, da su u zakonodavnom smislu učinjeni vidljivi pomaci na unapređenju položaja LGBT osoba u Srbiji, ali i da su neophodne dalje izmene važećih propisa kako bi se poboljšao kvalitet života i ostvarivanje prava ove ranjive društvene grupe.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve