Svet
24.08.2023. 16:40
Beta

Radio Slobodna Evropa

Demontiranje kampa Vagner grupe u Belorusiji

1
Izvor: EPA / Stringer

Satelitske fotografije Planet Labsa do kojih je došao Radio Slobodna Evropa (RSE) pokazuju da se šatorski kamp u blizini beloruskog sela Celza za koji se sumnjalo da su napravili plaćenici grupe Vagner, demontira.

Fotografije servisa Planet Labs koje je su snimljene u sredu pokazuju da se od 273 specijalizovana vojna šatora, gde u jedan šator može da stane 20 ljudi, demontira 101.

To bi značilo da bi prostor za nešto više od 2.000 Vagnerovih boraca bio ukinut. Smatra se da je na toj lokaciji bilo smešteno oko 5.000 vojnika.

Nije jasno gde se premeštaju šatori i Vagnerovci.

Čini se da fotografije iz Planet Labsa pokazuju da je proces demontaže kampa najverovatnije počeo 1. avgusta.

Kako izgleda, reorganizacija ili demontaža kampa se odnosi samo na smeštaj, uz samo neznatno smanjenje vojne opreme na istoj lokaciji.

Telegram kanali povezani s Vagnerom navode da su neki od boraca ove grupe u Belorusiji otišli u Rusiju na odmor, dok su neki prebačeni na operacije u Africi.

Međutim, takođe je moguće da su neki Vagnerovi vojnici premešteni na druga mesta u Belorusiji jer su prethodne fotografije Planet Labsa pokazivale iskopavanje rovova na teritoriji vojnog poligona Repišča koji se nalazi 15 kilometara od sela Cel.

Poljski premijer Mateuž Moraviecki rekao je krajem jula da je do 100 boraca Vagnera moglo biti prebačeno u zapadnu Belorusiju, blizu poljskog grada Suvalki, koji se nalazi na koridoru, koji je deonica duga 80 kilometara i jedina kopnena veza NATO saveza s baltičkim članicama Litvanijom, Latvijom i Estonijom.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbacio je tvrdnje Moravjeckog.

Najnoviji satelitski snimci iz Planet Labsa stigli su istog dana kada su zvaničnici ruske avijacije rekli da je osnivač i vođa Vagnera Jevgenij Prigožin bio na listi putnika aviona koji se srušio u zapadnoj ruskoj regiji Tver, oko 270 kilometara severno od Moskve.

Zvaničnici još nisu potvrdili Prigožinovu smrt u nesreći, iako su tela svih 10 ljudi iz aviona navodno izvučena.

Vagnerovi borci preselili su se u Belorusiju pošto je Prigožin poveo pobunu protiv ruskih najviših vojnih zvaničnika pre dva meseca, što je bila najveća pretnja za 23 godine na vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Grupa Vagner odigrala je ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pomažući u zauzimanju glavnih delova grada Bahmuta nakon gotovo 10 meseci intenzivnih borbi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Avion koji se srušio bio u vlasništvu Prigožina, eksplodirao pre pada
1

Pronađeno osam tela

23.08.2023. 21:39

Avion koji se srušio bio u vlasništvu Prigožina, eksplodirao pre pada

Vođa ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin, koji je u junu predvodio neuspešnu pobunu protiv vojnog vrha Rusije, bio je na listi putnika poslovnog aviona koji se srušio popodne na letu od Moskve do Sankt Peterburga, saopštile su ruske vlasti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve