DESET GODINA OD RATA NA KAVKAZU KOJI JE PROMENIO SVET: Gruzija osudila rusku okupaciju svoje teritorije


Gruzija je danas osudila rusku “okupaciju” svoje teritorije, uoči desete godišnjice rata posle kog je Moskva priznala nezavisnost dve gruzijske provincije, što je bila važna tačka u pogoršanju odnosa Rusije i Zapada.

“Radi se o ratu protiv Gruzije, o agresiji, o okupaciji i otvorenom kršenju medjunarodnog prava. Apetiti agresora su samo porasli posle invazije”, rekao je predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili tokom sastanka sa svojim ministrima i zvaničnicima Letonije, Litvanije, Poljske i Ukrajine.

Moskva i Tbilisi su dugo suprotstavljeni zbog ambicija kavkaske bivše sovjetske republike da udje u EU i NATO, što Rusija smatra opasnom ulaskom u svoju zonu uticaja.

Tenzije su u leto 2008. prerasle u rat, kada je najpre Gruzija pokrenula vojnu operaciju protiv proruske oblasti Južne Osetije a Rusija zatim intervenisala.

U roku od pet dana, gruzijska vojska je bila razbijena a ruske snage bile na domak Tbilisija.

Sporazum o miru kom je posredovao tadašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi doveo je do povlačenja ruskih trupa, ali je Moskva priznala nezavisnost pobunjenih proruskih teritorija Južne Osetije i Abhazije, gde je zadržala vojno prisustvo.

Abhazija i Južna Osetija, koje čine oko 20 odsto teritorije Gruzije, proglasile su nezavisnost i branile je od prvog rata protiv gruzijskih snaga, posle raspada Sovjetskog Saveza početkom devedesetih.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini osudila je danas “rusko vojno prisustvo u Abhaziji i Južnoj Osetiji” kao “kršenje medjunarodnog prava”.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je rusko priznanje dve teritorije ocenilo kao “neprihvatljivo”.

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič je juče osudio “prvu vojnu agresiju, u posleratnoj istoriji, neke zemlje na suverenu državu”.

Gruzijski predsednik je naveo da je pasivna reakcija zapada prema Rusiji posle rata 2008. bila element koji je Moskvi dao samopouzdanje za organizovanje pripajanja Krima 2014, pošto su prozapadne snage preuzele vlast u Kijevu.

“Videli smo šta je Rusija uradila u Ukrajini 2014”, rekao je Margvelašvili prošle nedelje. U Ukrajini su proruski pobunjenici proglasili dve republike.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je bio predsednik tokom rata 2008, rekao je u intervjuu za list Komersant da je priznanje Abhazije i Južne Osetije bila “jedina moguća mera” kako bi se “očuvali trajni mir i stabilnost na južnom Kavkazu”.

U tekstu za ruski radio “Eho Moskve” tadašnji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je optužio Rusiju da je od 2006. pripremala napad na Gruziju i da je pre sukoba koncentrisala trupe na granici, uz veliki broj “provokacija”.

On je naveo da je, iako njegova zemlja nije imala nikakve šanse u ratu 2008, “šutnuo Rusiju u vilicu” i “dao medjunarodnoj zajednici vreme da se probudi”.

Sakašvilija Gruzija traži zbog optužbi za korupciju, a Ukrajina mu je nedavno oduzela državljanstvo.

Međunarodni krivični sud je 2016. pokrenuo istragu o rusko-gruzijskom ratu, u kom je bilo više stotina mrtvih i više od 120.000 raseljenih.

NE PROPUSTITE:

KAKO JE RUSIJA ZAUSTAVILA GRUZIJSKU OLUJU NA KAVKAZU

+ Ostavite komentar