Svet
04.03.2022. 10:28
Beta

Rusija

Do 15 godina zatvora za lažne vesti i diskreditaciju ruske vojske

Sud
Izvor: Shutterstock

Ruska Državna duma usvojila je jednoglasno izmene Krivičnog zakona prema kojima je za iznošenje lažnih informacija o dejstvima Vojske Rusije u vojnim operacijama i disreditaciji vojske predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Šef Komiteta Dume za bezbednost Vasilij Piskarjov rekao je da se prvi deo izmena zakona odnosi autore lažnih informacija i koji ih šire, a za njih je predvišena kazna od tri godine zatvora.

Ako to čine koristeći službeni položaj, i u grupi, korišćenjem interneta, predviđena je kazna od pet do 10 godina zatvora.

Ukoliko lice koji širi lažne vesti i dobro zna da su lažne i imaju opasne posledice po društvo, tada sledi kazna do 15 godina zatvora, objasnio je Piskarjov.

Izmenama je predviđena i kazna za pozivanje na uvođenje antiruskih sankcija.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin rekao je da su izmene zakona upućene odmah u gornji dom, Savet Federacije, te da očekuje da će "bukvalno sutra biti na snazi".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Moskva je spremna na razgovore, ali nastavlja operacije"
Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

03.03.2022. 15:53

"Moskva je spremna na razgovore, ali nastavlja operacije"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna na razgovore sa Kijevom ali da će nastaviti operacije jer neće dozvoliti Ukrajini da sačuva vojnu infrastrukturu koja ugrožava Rusiju.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve