Svet
15.10.2019. 15:35
Tanjug

"DO POSLEDNJEG MINUTA" Merkel: Pregovori o Bregzitu su kvadratura kruga

tan2019-9-18_14372428_0.jpg
Izvor: AP / Markus Schreiber

Nemačka kancelarka Angela Merkel uporedila je napore da se izađe iz ćorsokaka oko Bregzita sa "kvadraturom kruga", ali je obećala da će raditi do poslednjeg momenta da osigura sporazumni izlazak Velike Britanije iz EU.

Merkelova je ukazala na teškoće u usklađivanju želje Velike Britanije da napusti carinsku uniju EU, sa potrebom da se održi otvorena granica izmedu Republike Irske i Severne Irske.

Nemačka kancelarka je rekla da su pregovori veoma komplikovani i da izgledaju kao rešavanje "kvadrature kruga".

"Radićemo do poslednjeg minuta da izlazak Britanije bude uz sporazum", rekla je Merkelova, insistirajući na tome da je EU spremna i ukoliko ne bude postignut sporazum.

Povezane vesti - BBC: Moguć dogovor u poslednjem trenutku

Navodeći da je sada jasno da će Britanija postati novi konkurent na "vratima Unije", nemačka kancelarka je istakla da će to zahtevati da EU postane konkurentnija i da preuzme geopolitičku odgovornosti.

Povodom Bregzita, danas su se sastali francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson.

Iako nije precizirano o čemu su Makron i Džonson razgovarali, politički urednik BBC-a ranije je saopštio da su imali "pozitivan trenutak" u vezi sa postizanjem sporazuma o Bregzitu, prenosi Rojters.

S druge strane, Džonsonov portparol je rekao da je britanski premijer rekao Makronu da će britanski zvaničnici nastaviti da rade na obezbeđivanju sporazuma pre samita koji se održava krajem nedelje.

Upitan da prokomentariše izjavu glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea da bi pravni tekst trebalo da bude gotov do kraja današnjeg dana, portparol je kazao da je Džonson svestan vremenskog ograničenja.

On je dodao da bi, ukoliko bi se obezbedio sporazum, Džonson očekivao od parlamenta da radi non-stop kako bi se usvojilo potrebne zakone za izlazak Britanije iz Unije 31. oktobra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve