Svet
24.08.2020. 15:16
R. E. / Index. hr

Rimska bolnica Spallanzani počela

DOBROVOLJCIMA 700 EVRA: Italijani na ljudima testiraju vakcinu protiv korone

korona-h_56009073.jpg

Rimska bolnica Spallanzani počela je sa testiranjem vakcine protiv koronavirusa na ljudima. Proizvodnja bi mogla da počne na proleće ako se

Rimska bolnica Spallanzani počela je sa testiranjem vakcine protiv koronavirusa na ljudima. Proizvodnja bi mogla da počne na proleće ako se test pokaže uspešnim, prenosi Index. hr.

Vakcinu će primiti 90 ljudi odabranih među 3.000 dobrovoljaca koji su se prijavili za testiranje, prenosi slovenska agencija STA.

Dobrovoljci će dobiti 700 evra

Prvi učesnik testiranja već je primio dozu vakcine u bolnici specijalizovanoj za zarazne bolesti. Svi učesnici dobiće 700 evra za učestvovanje.

[caption id="attachment_279415" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/Sebastiao Moreira EPA-EFE/Sebastiao Moreira[/caption]

"Pamet i nauka naše države rade u cilju svetske borbe protiv Covid-19", poručio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranza, prenosi italijanska agencija Ansa.

Povezane vesti - Naučnici otkrili kojim se redosledom pojavljuju simptomi koronavirusa

Vakcina je u Italiji razvila kompanija ReiTHera sa sedištem u Castelromanu kraj Rima, u saradnji s minhenskom kompanijom Leukocare i briselskom Univercells.

[caption id="attachment_296299" align="alignnone" width="683"]AP Photo/Rajesh Kumar Singh AP Photo/Rajesh Kumar Singh[/caption]

Za razvoj vakcine izdvojeno je osam miliona evra.

Proizvodnja kreće na proleće?

"Zanima nas da vakcina bude delotvrona. Ako sve bude po rasporedu, nadamo se da će proizvodnja krenuti na proleće", rekao je direktor bolnice Francesco Vaia.

Povezane vesti - Korona napada srce više nego što smo mislili, upozoravaju lekari

"Prvi volonter koji je jutros dobio vakcinu biće četiri sata pod nadzorom tima lekara, a potom će se vratiti kući i biti na posmatranju 12 nedelja", objasnio je Vaia, dodavši kako će iduća dva dobrovoljca vakcinu primiti u sredu, a postepeno će svih 90 dobiti u naredne 24 nedelje, piše Ansa.

Druga i treća faza testiranja verojatno će se sprovesti u Latinskoj Americi gde se virus ubrzano širi, dodao je direktor Spallanzanija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve