Naučnici otkrili kojim se redosledom pojavljuju simptomi koronavirusa

Naučnici otkrili kojim se redosledom pojavljuju simptomi koronavirusa

EPA-EFE/XINHUA/JU PENG MANDATORY CREDIT XINHUA EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Nova studija globalne pandemije otkrila je da zaraženi Covidom-19 mogu imati predvidiv redosled simptoma koji se razlikuje od onog kod gripa i drugih koronavirusa.

Do sada su dokazi ukazivali na to da je najvjerojatniji redoslijed početnih simptoma Covida-19 obično počinjao s temperaturom, a zatim se razvijao kašalj potom bol u mišićima, nakon čega bi sledila mučnina i/ili povraćanje te na kraju dijareja, prenosi Index. hr.

Iako sami simptomi nisu jedinstveni, redosled kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije veruju da bi njihov model mogao da pomogne u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

 EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Podaci od 55.000 zaraženih

Koristeći podatke Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su uporedili redosled simptoma kod Covida-19 sa hiljadama slučajeva gripa koje je prikupio Univerzitet u Mičigenu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji.

Utvrđeno je da grip počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao Covid-19, kod njih je donji gastrointestinalni sistem obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje pre mučnine i povraćanja.

Povezane vesti – ISTRAŽIVANJE U ITALIJI: Osip na koži među simptomima virusa Covid-19

“Redoseld simptoma je važan”, smatra Joseph Larsen koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Univerzitetu Južne Karoline.

“Znajući da svaka bolest drugačije napreduje, znači da lekari mogu brže da utvrde da li je neko oboleo od Covid-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o lečenju.”

Merenje temperature

Kada su naučnici analizirali simptome Covid-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su “najčešći redosled prepoznatljivih simptoma… koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti”.

 EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput bola grla, glavobolje i umora, redosled četiri najverojatnija početna simptoma ostao je isti.

Budući da je temperatura prva, merenje temperature moglo bi da bude relevantan probirni mehanizam.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savetuje merenje temperature pre izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprlo je tu preporuku.

Povezane vesti – Korona napada srce više nego što smo mislili, upozoravaju lekari

“Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test nego kao mogući znak da se treba testirati”, napisali su autori.

Covid-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje obavestiti javnost o redosledu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identifikujemo zaražene i stavimo ih u karantin pre nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.

Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CBS da je novi model simptoma “dobar vodič”.

Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Public Health.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar