DOK BELORUSIJA PREGOVARA SA RUSIJOM O CENI NAFTE LUKAŠENKO LUPIO ŠAMAR MOSKVI: Zalažemo se za bolje odnose sa NATO paktom

DOK BELORUSIJA PREGOVARA SA RUSIJOM O CENI NAFTE LUKAŠENKO LUPIO ŠAMAR MOSKVI: Zalažemo se za bolje odnose sa NATO paktom

Lukašenko i Putin


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko založio se danas za bolje odnose sa NATO dok njegova zemlja pregovara o ceni ruske nafte.

Lukašenko, koji je početkom godine nedelju dana proveo da uskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je danas na sednici vlade da se Belorusija zalaže za odnose sa NATO “na bazi uzajamnog poštovanja koje bi doprinelo jačanju bezbednosti zemlje”.

Predsednik Belorusije je dao tu izjavu dok traju pregovori sa Rusijom zbog povećanja cene ruske nafte. Procenjuje se da će godišnji gubici Belorusije zbog toga biti oko 400 miliona dolara.

Rusija je pre toga godinama prodavala naftu Belorusiji po povlašćenoj ceni.

Lukašenko je nedavno kritikovao finansijske pritiske Rusije kojoj zamera da na taj način želi da zadrži političku dominaciju nad Belorusijom. ; Rusija sa svoje strane smatra da ne može da daje subvencije susedu ako ne postoje obostrani interesi, jer Belorusija koja obradjuje deo ruske nafte, tu naftu prodaje po skupljoj ceni Evropi.

Lukašenko se takodje žalio da pokušaji njegove zemlje da se približi Zapadu “ponekad izazivaju nezadovoljne ispade” u Rusiji.

Odnosi izmedju Belorusije, Evropske unije i NATO-a godinama su zategnuti i zbog represije nad gradjanskim pravima i progona disidenata u zemlji, naveo je AP.

Belorusija je danas na sednici vlade odlučila i da ukine meru o ograničenom broju američkih diplomata u zemlji. Ta mera je bila na snazi od 2008. godine kao odgovor na američke sankcije uvedene pojedinim beloruskim zvanićnicima zbog represije protesta.

NE PROPUSTITE:

ANEKSIONA KRIZA

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar