Svet
19.12.2022. 22:43
Beta

Komitet Kongresa

Preporučeno podizanje optužnice protiv Trampa

1
Izvor: Beta / AP / Rebecca Blackwell

Komitet američkog Kongresa za istragu nasilja od 6. januara 2021. godine na Kapitolu u Vašingtonu jednoglasno je preporučio Ministarstvu pravde da pokrene krivične postupke protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih saveznika.

Time je istraga Specijalnog komiteta, koji čine sedmoro kongresmena iz Demokratske partije i dvoje iz Republikanske partije, privedena kraju, a njegovi članovi su ocenili da su preporuke "mapa puta ka pravdi".

Komitet, osnovan pri Predstavničkom domu Kongresa, objavio je dugački sažetak završnog izveštaja čiji je nalaz da se Tramp upustio u "zaveru iz više delova" sa ciljem preokretanja rezultata predsedničkih izbora 2020. godine, na kojima je on izgubio a Džozdef Bajden pobedio.

Krivično gonjenje je preporučeno i za Trampa i za njegove saradnike koji su mu pomogli u kreiranju kompleksne kampanje pritiska kako bi pobednik izbora ipak bio on.

U nalazu se tvrdi da je Tramp postupio ilegalno po četiri osnova, i to pre juriša pobunjene mase na Kapitol, i za vreme njenog upada u zgradu američkog Kongresa.

Preporučeno je da protiv Trampa budu podignute optužnice zbog kovanja zavere kako bi se prevarila država, opstrukcije postupka predviđenog pravilima Kongresa, kovanja zavere kako bi se dala lažna izjava i pomaganja ustanka.

Trampu se stavlja na teret da se upustio u višedelnu zaveru sa ciljem preokretanja rezultata izbora, namernog širenja lažnih tvrdnji o izbornoj prevari, vršenja pritiska na Kongres, Ministarstvo pravde SAD i sopstvenog potpredsednika da mu se pridruže u izmeni rezultata izbora kako bi on ostao na predsedničkoj funkciji.

Na posletku, stavlja mu se na teret da je satima odbijao da pozove svoje pristalice da napuste Kapitol, tj. zgradu Kongresa.

Premda je preporuka za pokretanje krivičnog postupka uglavnom simbolične prirode, s obzirom da Ministarstvo pravde ima završnu reč u tome da li će podići optužnice, ipak se radi o odlučnom okončanju istrage koja od samog početka ima, uglavnom, pojedinačnu metu.

Predsedavajući Komiteta Beni Tompson, kongresmen iz Demokratske partije SAD izjavio je da su "potpuno uvereni da će rad tog komiteta omogućiti mapu puta do pravde".

Prema Tompsonovim rečima, Tramp je "slomio poverenje" naroda u izborno glasanje u demokratiji.

"Izgubio je izbore 2020. godine, i znao je to. Ali on je izabrao pokušaj da ostane na funkciji kroz višedelnu zaveru sa ciljem preokretanja izbornih rezultata i blokiranja prenosa vlasti".

Potrpredsednica Komiteta Liz Čejni iz Republikanske stranke, rekla je u uvodnom izlaganju na sastanku da su svi predsednici u američkoj istoriji branili princip mirne i uredne predaje vlasti, "osim jednog".

Komitet je sa devet glasova za i nijednim protiv usvojio završni izveštaj koji sadrži nalaze, transkripte intervjua i pravne preporuke.

Komitet je objavio i neke nove dokaze, uključujući nedavni intervju sa dugogodišnjom Trampovom pomoćnicom Houp Hiks.

Opisujući svoje razgovore sa Trampom u vreme dešavanja na Kapitolu, ona je rekla da joj je tadašnji predsednik kazao da niko neće mariti za njegovu zaostavštinu ako bude izgubio na izborima.

Prema njenim rečima Tramp, inače lider Republikanske stranke - tada je izjavio: "Jedina bitna stvar jeste - pobediti."

Komitet je formiran jula 2021. dok je Demokratska stranka imala većinu u Predstavničkom domu, i biće raspušten 3. januara 2023. godine kada nova, republikanska većina preuzme kontrolu nad ovim, donjim domom Kongresa.

Tokom svog mandata, Komitet je sproveo više od 1.000 intervjuisanja u vezi sa napadom pobunjene mase na Kapitol 6. januara, održao 10 javnih saslušanja koja su privukla veliku pažnju i prikupio više od milion dokumenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kandidatura ne štiti Trampa od krivičnih istraga
Donald Tramp

Amerika

17.11.2022. 12:05

Kandidatura ne štiti Trampa od krivičnih istraga

Odluka Donalda Trampa da treći put istakne kandidaturu za ulazak u Belu kuću neće zaštititi ovog bivšeg predsednika SAD od krivičnih istraga sa kojima se suočava kao obični građanin, što ga ostavlja pravno i politički izloženim dok se bori da postane republički predsednički kandidat na izborima 2024. godine, kažu pravni stručnjaci i bivši zvaničnici Ministrarstva pravde SAD.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve