Svet
17.11.2022. 12:05
Beta

Amerika

Kandidatura ne štiti Trampa od krivičnih istraga

Donald Tramp
Izvor: EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Odluka Donalda Trampa da treći put istakne kandidaturu za ulazak u Belu kuću neće zaštititi ovog bivšeg predsednika SAD od krivičnih istraga sa kojima se suočava kao obični građanin, što ga ostavlja pravno i politički izloženim dok se bori da postane republički predsednički kandidat na izborima 2024. godine, kažu pravni stručnjaci i bivši zvaničnici Ministrarstva pravde SAD.

To ministarstvo nastavlja sa svojim istragama, a s obzirom da su međuizbori za Kongres, guvernere i druge funkcije po saveznim državama sada uglavnom okončani, i da je početak kampanje za predsedničke izbore u 2024. u najboljem slučaju udaljen mesecima, federalni tužioci imaju vremena na prečac da nastave svoj rad, čak i kad Tramp bude ušao u kampanju.

"Mislim da se ministarstvo neće ustručavati bez obzira na to što je Tramp sebe već nominovao i postavio se kao prvi kandidat na izborima 2024. godine", rekao je bivši tužilac pri ministarstvu Majkl Vejnštajn i dodao: "Mislim da će oni na to gledati kao njegov pokušaj da izigra sistem, što je čini vrlo uspešno na sudovima, i da su oni pripremljeni za njegov uzvratni udarac".

Tramp ulazi u trku za predsedničku nominaciju dok se suočava sa federalnim istragama u vezi sa njegovim pokušajem da preokrene rezultate predsedničkih izbora iz 2020. godine, kao i sa nagomilavanjem strogo poverljivih vladinih dokumenata na njegovom imanju na Floridi, a tu je i odvojena državna istraga u saveznoj državi Džordžija.

Istraga u vezi sa dokumentima na njegovom imanju Mar-a-Lago naročito brzo napreduje, pri čemu su tužioci jednom bliskom savezniku Trampa dali imuninet kako bi mogao da svedoči pred velikom federalnom porotom. Advokati ministarstva pravde kažu da su u ovom slučaju prikupili dokaze za potencijalna krivična dela koja se ne odnose samo na opstrukciju pravde već i za samovoljno zadržavanje informacija od značaja za nacionalnu bezbednost. 

Ostaje nejasno da li će protiv ikoga biti podignuta optužnica, kao što nije jasno u kom roku ta odluka treba da bude doneta. Međutim, bivši zvaničnici kažu da je najbolji način da se dođe do rezultata a izbegnu zamerke jeste da se sprovede istraga strogo po pravilima službe, da se prema Trumpu ne iskazuju ni preterano poštovanje niti da se on tretira maliciozno s obzirom na položaj predsednika na kojem je bio.
 
"Javnost će imati najviše vere u ono što radiš, i imaćeš najuspešnije rezultate ako Donalda Trampa tretiraš kako bi tretirao svakog drugog Amerikance", kaže Mejtu Miler koji je službovao u ministarstvu pravde kao portparol za vreme bivšeg državnog tužioca Erika Holdera.

Sadašnji državni tužilac Merik Garland je tako nešto i sugerisao, rekavši prošlog leta u odgovoru na pitanja o Trampu istrazi povodom dešavanja od 6. januara 2021. godine da "nijedna osoba nije iznad zakona". A upitan u julu na televiziji kako bi potencijalna Trampova kandidatura mogla uticati na ministarstvo, Garland je odgovorio: "Smatraćemo odgovornim svakoga ko je krivično odgovoran za pokušaj mešaja u prenos - legitiman, zakonski prenos - vlasti sa jedne na drugu administraciju." 

Stavljati pod istragu bilo kog izabranog zvaničnika ili kandidata za javnu funkciju gotovo uvek priziva političke spekulacije. Protokoli ministarstva pravde upozoravaju tužioce da ne poduzimaju otvorene akcije u predvečerje izbora, ali to je više standardna konvencija nego zacrtano pravilo. A novi predsednički izbori su dve godine daleko.

Ipak, nije lako podvrći istrazi bivšeg predsednika SAD ili trenutnog kandidata za tu funkciju. To je naročito istinito u slučaju Trampa, koji je proveo svoje predsednikovanje napadajuće sopstveno ministarstvo pravde i vodeći harangu protiv državnih tužilaca koje je lično imenovao. A već je svalio lavinu osuda na Federalni istražni biro zbog pretresa njegovog poseda Mar-a-Lago u avgustu, i tu epizodu je iskoristio da prikupi novac od svojih pristalica. 

Sad kad je njegova kandidatura zvanična, on i njegove pristaše će pokušati da ožive narativ da su istrage protiv njega politički progon koji vrši administracija pod upravom Demokratske stranke u strahu od njegovog uspeha na izborima 2024. godine,

U stvari, jedan rizik po demokrate je u tome što bi Tramp - koji je u svojoj jučerašnjoj obznani kandidature predstavio sebe kao "žrtvu" - mogao da ponovo uspali svoje pristalice tim argumentom.

S druge strane, rezultati gotovo okončanih međuizbora pokazuju da bi on mogao biti politički ranjiviji nego što mnogi misle, uključujući članove Republikanske stranke kojoj on pripada. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tramp se (ne) vraća na Twitter
1

Nov vlasnik, nova pravila

02.11.2022. 16:52

Tramp se (ne) vraća na Twitter

Ilon Mask, novi vlasnik Twitter-a, rekao je da nalozi na toj društvenoj mreži koji su suspendovani neće biti vraćeni za manje od "nekoliko nedelja".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve