Svet
05.10.2020. 13:37
R. E. / Index. hr

DŽASINDA ARDERN: Ponovo smo pobedili koronavirus

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern najavila je ukidanje mera uvedenih u Ouklendu radi suzbijanja drugog talasa epidemije koronavirusa, utvrdivši da je njena zemlja "ponovno pobedila virus".

Novi Zeland u maju je potpuno zaustavio prvi talas koronavirusa zahvaljujući strogim merama, a ta zemlja zabeležila je niz od 102 dana bez novozaraženih osoba, prenosi Index. hr.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA

Ipak, novo žarište epidemije otkriveno je u avgustu u najvećem gradu Novog Zelanda, što je vlast nateralo da za milion i po stanovnika Ouklenda ponovno odrede stroge mere potpunoga zatvaranja koje su trajale tri nedelje, sve do početka septembra.

Povezane vesti - NJIHOV NAČIN: Udari jako i udari na vreme

Nakon toga u tom gradu na severu zemlje 12 dana nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa je premijerka Ardern potvrdila da je epidemija sada pod kontrolom, pozdravivši stanovnike koji su morali da izdrže novi lockdown.

Nema ograničenja javnoga okupljanja

"Stanovnici Ouklenda i svi Novozelanđani držali su se plana koji je do sada uspeo dva puta. I ponovno su pobedili virus", rekla je premijerka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DAVID ROWLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Uspeh je za nju došao u pravom trenutku, s obzirom na to da se 17. oktobra održavaju parlamentarni izbori. Velika je verovatnoća da će Ardern nakon izbora ostati na čelu vlade.

Povezane vesti - ŽENA KOJA POSLE MASAKRA NIJE HTELA DA SE KRIJE IZA KAMERE

Premijerka je dodala da će od srede u Ouklenda na snazi biti najniži nivo borbe protiv pandemije, koja važi za ostatak zemlje.

To znači da više neće biti nikakvih ograničenja javnoga okupljanja.

Ipak, Ardern je upozorila da ne treba "spavati na lovorikama".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
02.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve