Džonson najavio nove strožije mere na granicama

Džonson najavio nove strožije mere na granicama

EPA-EFE/JESSICA TAYLOR HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će vlada kasnije danas uvesti nove oštrije mere na granicama države, dodajući da nema jednostavnih odgovora nakon što je broj žrtava Covid-19 u Britaniji premašio 100.000.

“Ministar unutrašnjih poslova doneće kasnije danas još oštrije mere za one zemlje sa crvene liste gde smo posebno zabrinuti zbog novih sojeva virusa”, najavio je Džonson u parlamentu, prenosi Rojters.

Upitan šta je rešenje i zašto Britanija ima najviše preminulih u Evropi, on je rekao da nema jednostavnih odgovora na to pitanje.

Povezane vesti – Evropska unija razmatra da tuži AstraZeneka zbog kršenja ugovora

Očekuje se da će vlada narediti da se bez izuzetka svi koji dolaze u Veliku Britaniju iz visokorizičnih zemalja u kojima je otkriven novi soj korone, smeste na 10 dana u hotelske karantine koje će obezbediti vlada, prenosi Rojters.

“Odmah po dolasku na aerodrom oni će biti sačekani i transportovani direktno u karantin”, izjavio Džonson.

Danas je, inače, britanski Tajms pisao o tome će vlada u Londonu objaviti planove u vezi s ograničenim hotelskim karantinom za Britance koji se vraćaju iz 30 visoko rizičnih zemalja, a koje su već obuhvaćene zabranom putovanja zbog Covid 19. Reč je pfre svega o Južnoj Americi, Portugaliji, Zelenortskim ostrvima i Južnoj Africi, preneo je Rojters.

EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL  MAXPPP OUT

EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Sa 100.162 preminulih od posledica Covid-19 V. Britanija se našla na petom mestu u svetu po broju smrtnih slučajeva među kovid pacijentima i postala prva evropske zemlja u kojoj je premašena brojka od 100 hiljada žrtava pandemije.

“Škole zatvorene i u februaru, otvaranje možda 8. marta”

Džonson je istakao i da škole ostaju zatvorene i u februaru, te da se nada da će program vakcinacije omogućiti da se otvore od 8. marta, prenosi Rojters.

Povezane vesti – BELA KUĆA: Imamo 100 miliona doza za 100 dana

Ukoliko vlada bude ostvarila ciljeve u pogledu broja vakcinisanih građana, nadamo se da će škole moći da se otvore od 8. marta, rekao je Džonson.

Premijer je rekao i da se nada da će tada ili nakon toga biti moguće ukidanje ekonomskih i socijalnih restrikcija, tačnije kada brojke to budu dozvoljavale.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar